eur:
395.28
usd:
371.96
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Így győzheti le az öregedést

A hivatalos besorolás szerint 60 éves kor felett idősödőnek számítanak az emberek. Az InfoRádió Családi hét című magazinjának nyilatkozó gyógytornász azt javasolja, hogy az érintettek ebben az életkorban is sportoljanak, hiszen a testmozgás gyógyszer. A fizikai aktivitás hátráltatja a betegségek kialakulását, illetve kellemesebb életminőséget biztosít - tette hozzá Mészáros Lászlóné.

 Mozogni fájdalom esetén sem csak lehet, hanem kell – hívta fel a figyelmet a gyógytornász. Mészáros Lászlóné hozzátette, de nem mindegy, mit és hogyan csinálunk. A fizikai aktivitás mennyiségének meghatározásakor figyelembe venni az általános és a helyi, akár a fájdalmas ízület terhelhetőségét.

„A mozgás megelőzésképpen is előnyös.”

Időseknél, például a csontritkulás miatt kialakult hajlott hát esetén vannak nem ajánlott mozgások, ilyen például az ülve és állva végzett törzshajlítás – mondta el a gyógytornász.

„A sok hajlításos gyakorlat fokozhatja a csigolya összeroppanásos törésének veszélyét. A hát egyenesítését segítő gyakorlatok viszont kifejezetten előnyösek.”

Arról, hogy egy nyugdíjasnak a szakember segítsége megfizethető-e, a gyógytornász azt mondta, ezt az önkormányzatok támogatják.

„Nem fitneszklubokba kell menni, hanem olyan helyekre, ahol ingyenesen meg tudják tanulni, mit és hogyan kell csinálni.”

A mozgástól jobb lesz a közérzet, a rendszeres mozgás olyan minőségi változást eredményeznek a szervek működésében, amelyek bizonyos betegségek kialakulását előzhetik meg – mondta a szakember.

„Egy amerikai nézet szerint, amelyet Apor Péter sportorvos és kardiológus is hangoztat: a testmozgás gyógyszer. A rendszeres és megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás hátráltatja a betegségek kialakulását és egészségesebb, kellemesebb életszakaszhoz juttatja az embereket; jobban érzi magát testileg és lelkileg is” - hangsúlyozta Mészáros Lászlóné.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják az InfoRádió Családi hét című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Újra itt vannak a kőkemény szívatások - Már nem kellenek a dolgozók?

Újra itt vannak a kőkemény szívatások - Már nem kellenek a dolgozók?

Úgy tűnik elmúlt az az időszak, amikor csak úgy kapkodtak a felvehető emberek iránt a cégek. Az USA-ban és szerte Nyugat-Európában enyhült a munkaerőpiac feszessége, így a cégek egyre válogatósabbak lettek a toborzás során, ami az elhúzódó állásinterjúkon is meglátszik. A korábban megszokotthoz képest általában több fordulón is bizonyítani kell a jelölteknek, akik gyakran összetettebb megoldandó feladatokat is kapnak. Előfordul az is, hogy az állásinterjúk után még hosszú ideig jegelik a jelölteket, amiben az is szerepet játszik, hogy a gazdasági helyzet bizonytalansága miatt nem is biztosak abban a cégek, hogy feltétlenül be kell tölteniük egy újonnan megnyílt, vagy üressé vált pozíciót, inkább kivárásra játszanak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×