Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tízezerből 1800 fát elültettek Budapesten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lezárult a Tízezer új fát Budapestre! Program első üteme.

Október végén hirdette meg Tarlós István főpolgármester a Tízezer új fát Budapestre programot. A program első ütemében 1800 fát ültettek el a főváros 20 kerületében.

Egyebek mellett a Városligeti fasorba 180 vadgesztenye csemete került, 75 magas kőris a Hűvösvölgyi utat szegélyezi eztán, 50 juharfa a Hungária körút 10. kerületi szakaszára, 77 gömbakác a Fóti útra és 50 gömbkőris a Kőbányai útra került.

faültetés
Fotó: MTI

Nem mindegy, hogy milyen fafajokat választanak – mondta Szabó József a Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A vezető úgy fogalmazott: azt a célt tűzte a város vezetése a zászlajára, hogy elsőként a városban található üres fahelyeket pótolják, illetve lecseréljenek olyan idősebb fasorokat, amiket teljes egészében ki lehet váltani. A városi környezetben nagyon ki vannak téve a fák a környezeti hatásoknak, de vannak olyanok, amelyeket kifejezetten a várostűrő-képességük alapján lehet elhelyezni a városi környezetben.

Ha lehetőségünk van rá, akkor várostűrő fafajokkal váltjuk ki azokat a fasorokat, amiket lecserélünk

– mondta Szabó József.

Nem csak elültették a fákat, hanem a program részeként folyamatosan gondozzák is őket.

„Már előre megtervezetten beletettük a következő évi szakmai programunkban az újonnan telepített fák öntözését, tápanyag-utánpótlását, a fa körüli helyek ápolását. Amit elültettünk, azt három éven keresztül folyamatosan nyomon kísérjük és folyamatosan ápoljuk is” - jelentette ki a Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Idén befejeződött a faültetés, a három éves program következő üteme március közepén kezdődik.