eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin

Szigorították a hirdetések szabályait

Kivételes eljárásban szigorította az Országgyűlés a plakátelhelyezés szabályait. A kormánypártok a települések képének védelmével indokolták a módosítást, az ellenzék szerint viszont csupán a hirdetési piac fölötti kormánypárti kontroll növeléséről van szó.

A jövőben nem helyezhető el reklám a fokozott védelem alatt álló helyszíneken (például a világörökségi, műemlékvédelmi és természetvédelmi területeken), a magánterületeken pedig legfeljebb egy reklámhordozó állhat. Egyebek mellett ezt tartalmazza a csupán hétfőn benyújtott módosítás, amelyet Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a vitában a települések történeti- és természeti értékmegőrzésének támogatásával indokolt.

Elvi követelményként a településkép fokozott védelme érdekében rögzíti a törvény, hogy a közterületekről látható reklámhordozó és reklám a település értékeit és építészeti arculatát aránytalanul nem sértheti vagy akadályozhatja. A mérete és a mennyisége településképi szempontok szerint ésszerű kell, hogy legyen.”

A fideszes László Tamás a települések esztétikai minőségének védelme okán támogatta a módosítást.

Ezt a minőséget komoly mértékben terheli a közösségi tereken és közterületeken megjelenő, sok helyen hivalkodó reklámok és reklámberendezések egyre növekvő száma. Sok esetben ez már olyan méreteket ölt, ami kimeríti a vizuális környezetszennyezés fogalmát is.”

A szocialista Varga László viszont úgy vélte, hogy a módosítás valódi oka a kormánypártokkal szembe került egyik nagyvállalkozó, Simicska Lajos kiszorítása a reklámpiacról.

A javaslat egyértelműen pártpolitikai célú, nem szól másról, hogy a reklámpiacot átalakítsa a 2018-as országgyűlési választások előtt. Azt is mondhatnám, ha Simicska nem rúg labdába, felkészül Andy Vajna.”

A jobbikos Hegedűs Lórántné is úgy látta, hogy a módosítás politikai célokat szolgál.

Egyértelműen egy politikai fegyverként használja ezt a kormányzat, ezért ezt mi abszolút elutasítjuk.”

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője szerint a módosítás állami és önkormányzati kontroll alá vonja a közterületi hirdetési piacot.

Ott és úgy lehet majd hirdetést elhelyezni, ahol és ahogy az a mai kormányzati érdekköröknek kedvező.”

Az új szabályoknak nem megfelelő reklámhordozók 2020 végéig maradhatnak jelenlegi helyükön.

A témához kapcsolódik, hogy a minimálbér növelésével párhuzamos adócsökkentéseket tartalmazó, hétfőn elfogadott törvénycsomagban a képviselők megteremtették egy, a közterületi reklámokat szolgáltató vállalkozásokkal szembeni önkormányzati különadó lehetőségét. E különadó és a plakátelhelyezés szigorítása a Magyar Reklámszövetség szerint ellehetetleníti a közterületi reklámpiacot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×