Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kifehéríthetik vagyonukat az offshore-lovagok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megvitatta az Országgyűlés az offshore visszaszorítására hivatott kormányzati javaslatot. Az ellenzék nem támogatta a csomagot, amelynek része az is, hogy akár államtitkárok és miniszterek is vállalhatnak sportszövetségi elnökséget.

Tállai András, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára expozéjában aláhúzta, hogy 2017-ben új szakaszába lép az offshore lovagok elleni küzdelem. Az OECD által kidolgozott nemzetközi együttműködés keretében több mint 70 országból érkezhetnek adatok magyar állampolgárok eltitkolt jövedelmeiről és vagyonáról a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, és ők komoly bírságra számíthatnak. Ha azonban az érintettek önként bevallják eddig eltitkolt vagyonukat, kedvezőbb adózás mellett mentesülhetnek a bírság alól, úgymond kifehéríthetik vagyonukat.

A Fidesz és a KDNP képviselői a vita során támogatták a módosítást.

A szocialista Burány Sándor előbb a csak hétfőn benyújtott előterjesztés kivételes eljárását kritizálta, majd felhívta a figyelmet, hogy a módosítás lehetőséget teremt az államtitkárok és miniszterek számára is, hogy elvállalhassák sportszövetségek elnöki tisztségét, amit nem támogatott.

Z. Kárpát Dániel a Jobbik részéről maga is úgy látta, hogy a csomag arról szól, hogy a kormánypártok könnyebben tudják saját embereiket sportszövetségek élére delegálni. 

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szintén szót emelt az állami vezetők sportszövetségi szerepvállalása ellen és kártékonynak nevezte a politikai beavatkozást a sportéletbe. Emellett a politikus a csomagban foglalt offshore elleni lépéseket látszatintézkedésnek nevezte.