Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdték az Erzsébet-utalványok kézbesítését - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nemzetgazdasági miniszter szerint az adó- és járulékszabályok módosítása javítja a gazdaság versenyképességét. A jegybankelnök szerint jövőre 3,5-4 százalék között bővülhet a magyar gazdaság. Megkezdte a nyugdíjasok Erzsébet-utalványának kézbesítését a Posta. A nap legfontosabb hírei december 12-én.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az adó- és járulékszabályok módosítása jelentősen javítja a gazdaság versenyképességét. Varga Mihály azután beszélt erről, hogy az országgyűlés az adócsomag részeként 2017-től egységesen 9 százalékra csökkentette a társasági adó mértékét. A tárcavezető a parlamenti döntés után azt mondta: a módosítások megteremtik a jogszabályi hátterét a szociális partnerekkel november 24-én aláírt 6 éves bérmegállapodásnak.

A jegybankelnök szerint jövőre 3,5-4 százalék között bővülhet a magyar gazdaság. Matolcsy György az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt közölte azt is, hogy az idei évre fenntartja 3 százalékos GDP-növekedési prognózisát a Magyar Nemzeti Bank. Hozzátette: fennmaradnak a laza monetáris kondíciók, de a nemzeti bank fontosnak tartja a forintárfolyam stabilitását is. Parlamenti ellenzéki pártok a forintosítás, a növekedési hitelprogram és a brókerbotrányok miatt kritizálták a jegybank tavalyi működését.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a körülmények miatt csökkent a migrációs nyomás, nem az unió közös megoldásának köszönhetően. Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán sürgette annak kimondását, hogy Európa területére csak legálisan lehet belépni. A tárcavezető szerint fontos, hogy Brüsszel partnerségi egyezményt kössön Afganisztánnal és Pakisztánnal, valamint a Szíriához közeli államokkal.

Megállapodott a jogosulatlan menedékkérők visszaküldéséről Malival az Európai Unió. Az egyezmény értelmében az unió fejlesztési támogatásokat nyújt Malinak, segít a munkahelyteremtésben, valamint a határvédelem és a biztonsági erők megerősítésében. Cserébe az afrikai állam hatóságai fokozottabban lépnek fel az embercsempész-hálózatok ellen, és visszafogadják a menekültstátusra nem jogosult migránsokat.

Garanciális szabályokkal kiegészítve fogadta el az egészségügyi tárgyú jogszabályok módosítását az Országgyűlés. Korábban a gyógyszerforgalmazási törvényt megfontolásra visszaküldte a Háznak az államfő. A most elfogadott szabályozás szerint a parlament visszavonja a működési engedélyét annak a gyógyszertárnak, amelynek megszűnik a társadalombiztosítási ártámogatási szerződése.

Újra elfogadta a parlament az egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról szóló törvényt. A jogszabályt korábban a budapesti Erzsébet térre vonatkozó aggályai miatt visszaküldte a köztársasági elnök. Az Erzsébet tér még fővárosi tulajdonban lévő részeinek állami kézbe átadását december 31-ére halasztotta a parlament, az üzemeltetési szerződést pedig jövő január végéig kell megkötniük a feleknek.

Megkezdte a nyugdíjasok Erzsébet-utalványának kézbesítését a Posta. A borítékban 3 szelvény található, összesen 10 ezer forint értékben. Az utalványokat 2017 végéig lehet felhasználni, az ország mintegy 60 ezer elfogadóhelyén,

Nem indítja újra a Népszabadságot a Mediaworks - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján az Opimus Group. A tájékoztatás szerint a kiadó igazgatósága nem látja a napilap újraindításának racionális lehetőségét és gazdasági megalapozottságát. A Mediaworks október 8-án függesztette fel a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig.

Budapesten újabb fiatal került kórházba fertőző agyhártyagyulladással. Bobek Ilona, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház osztályvezető főorvosa az M1 Híradójának azt mondta: a 20 éves fiatalember állapota súlyos, jelenleg altatják és lélegeztetik. A múlt héten egy végzős gimnazista halt bele a gennyes agyhártyagyulladásba.

Romániában hatpárti parlament alakul a vasárnapi választásokat követően. A központi választási bizottság a szavazókörök 95,8 százalékának adatai alapján közölte: a voksolást a Szociáldemokrata Párt nyerte 45,3 százalékkal. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a részeredmények szerint 6,4 százalék körüli - a legutóbbi parlamenti aránynál egy százalékponttal nagyobb - támogatottságra tett szert.

Olaszországbanelfogadta a miniszterelnöki felkérést Paolo Gentiloni. A politikus az államfővel folytatott egyeztetés után megnevezte a kabinet tagjait. Sergio Mattarella köztársasági elnök vasárnap kérte fel Paolo Gentilonit, hogy vegye át a balközép kormány vezetését, miután az alkotmányos reform elutasításával végződött december 4-i népszavazás után lemondott Matteoi Renzi miniszterelnök.

A Egyesült Államokban hivatalosan is bejelentette a megválasztott elnök, hogy John Kelly nyugalmazott tábornokot jelöli a belbiztonsági minisztérium élére. Donald Trump jelezte, hogy a tengerészgyalogságtól visszavonult 66 éves tábornok egyebek között a határok biztonságért, a bevándorlásért, az amerikai állampolgárság megadásáért felel majd.