eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Így teszik érzékennyé a fogvatartottakat

Így teszik érzékennyé a fogvatartottakat

Érzékenyítő program indult a tököli Büntetés-végrehajtási Intézetben.

„Mint büntetés-végrehajtási intézet a legfontosabb célunk az, hogy a fogvatartottakat reintegráljuk, visszahozzuk a társadalomba. A fiatalkorú fogvatartottaknál a legfontosabb eszköze ennek az oktatás” - emlékeztetett Pesti Ferenc, a tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

Hozzátette: van egy olyan területe is az oktatásnak, ami legalább annyira fontos, mint az iskolarendszerű képzés. Ezek a programok a szocializációs készség fejlesztésére irányulnak, vagyis a társadalmi szabályok elfogadására, betartására ösztönöznek.

A parancsnok elmondta, ennek szellemében indították el azt a készségfejlesztő tervet, amely segít, hogy a fiatalkorú fogvatartottak jobban megértsék és elfogadják a fogyatékos embereket.

„Azért nagyon fontos ez a számunkra, mert van egy távolabbi cél. A szabaduló fogvatartott nem egy távoli bolygóra kerül szabadulása után, hanem a mi hétköznapjainkba, a társadalomba. Tehát együtt fogunk velük utazni a villamoson, egy lakótelepen, egy lépcsőházban fogunk velük élni, egy helyre fogjuk járatni a gyerekeinket az iskolában. És egyáltalán nem lesz mindegy, hogy ott majd a kiszabadult fogvatartott betartja-e a közösség szabályait, vagy pedig nem” - hangsúlyozta Pesti Ferenc.

„Azért dolgozunk, és azért próbálunk megtenni mindent, azért szervezünk ilyen programokat is, hogy ezeket a szabályokat a fogvatartottak be tudják tartani” - mondta a parancsnok.

Az érzékenyítő program egy fogyatékosságokról szóló előadásból és egy egészen gyakorlati programból állt.

„Egy szűkebb közösség – 15 fogvatartott – éles helyzetben kipróbálhatta azt, hogy milyen az, amikor korlátozzák a látását, a hallását, a beszédkészségét, vagy a mozgását. Így a fogvatartott átérezhette azt, hogy milyen nehéz is, ha valakinek a hallása vagy látása sérült, mennyire nehéz kommunikálnia a társaival, ha pedig a mozgásában, az milyen nehézségeket okoz a közlekedésben” - számolt be a program részleteiről Pesti Ferenc.

„A program után több fogvatartott is azt mondta, hogy nem gondolta volna, hogy ez ennyire frusztráló, és ennyire nehéz lehet az életben. Nagyon számítok arra, hogy ennek valóban van is eredménye” - mondta a tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×