eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Svébis Mihály: A nővérhiány már a betegbiztonságot veszélyezteti

Svébis Mihály: A nővérhiány már a betegbiztonságot veszélyezteti

Legalább ötven százalékos szakdolgozói béremelést remél a Magyar Kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály szerint jövő héten lezárulhatnak az egyeztetések a szaktárcával. A kórházigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában arra figyelmeztetett: vannak térségek, ahol már most a betegbiztonságot veszélyezteti az alacsony nővérlétszám.

Kevés az orvos, de a legnagyobb gondot a szakdolgozó-hiány jelenti – vélte a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Vannak az országnak olyan területei, ahol a szakdolgozók, szaknővérek 25 százaléka hiányzik, ezt azt jelenti, hogy minden negyedik nővér hiányzik, ez már betegbiztonsági kockázatot is jelent.”

Svébis Mihály hozzátette: ha egy kórháznak szerencséje van, fel tud venni segédnővéreket, de az ő felügyeletük is a szakápolókra ró plusz terhet. Nehezen tudják kiadni a szabadságokat, és túlórára kötelezik a nővéreket, kérdés, hogy ők ezt meddig bírják – fogalmazott a kórházigazgató.

Svébis Mihály szerint a külföldön dolgozó nővérek egy részét jelentős fizetésemeléssel vissza lehetne csábítani Magyarországra.

Ha ötven százalékos fizetésemelés lenne, visszajönnének.”

Svébis Mihály hozzátette: most is komoly a gond, de 6-8 éven belül valóban kritikus lesz a helyzet.

Rendkívül sokan vannak, akik nyugdíj előtt vannak 6-8 évvel, a belépők száma ennek töredéke. Teljesen meg kell reformálni a nővérképzést, mert ez kritikus helyzetet fog teremteni.”

A kórházszövetség elnöke azt reméli, hogy jövő hétre már dűlőre jutnak a tárcával a bértárgyalásokon, és 2-3 évre elcsúsztatva sikerül elérniük a legalább 50 százalékos szakdolgozói béremelést.

Új kórházat kellene építeni Budán

Svébis Mihály szerint az építés jobb megoldás lenne, mint átalakításokkal szuperkórházzá tenni egy működő intézményt.

Napokon belül beterjeszti az új "szuperkórházról" szóló javaslatát a kormánynak az egészségügyi szakállamtitkárság. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az InfoRádiónak azt mondta, Pesten kettő kiemelt intézmény lesz, Budán pedig legalább egy, de az sem kizárt, hogy kettő.

Szuperkórházon mi azt értjük, hogy Budapesten lenni kell legalább három, de lehet, hogy négy olyan kórháznak, amelyik az év minden napján, a nap minden órájában és minden szakmában nyújt felvételes ügyeletet. Ilyen jelenleg nincs a fővárosban, vidéken legalább öt ilyen szuperkórház található.”

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ha négy ilyen kiemelt ellátóhely lesz, még akkor is hatalmas lesz a teher ezeken az intézményeken, mivel a főváros és agglomeráció négymillió lakosát kell ellátniuk, azaz kórházanként legalább egymillió emberért felelnek majd napi 24 órában. Svébis Mihály hozzátette: nem tartaná szerencsésnek a már meglévő kórházak átalakítását.

„Kellene egy új kórházat építeni.”

A kórházigazgató szerint leginkább Budán lehet problémás például a János kórház esetleges átalakítása.

Nem szabad elfelejteni, hogy ennek a kórháznak olyan területen kell lennie, ami megközelíthető, a János kórházat ebből a szempontból nehezen tudom elképzelni; ha beállnak az utak, hogy jut el oda időben a mentő a beteggel?”

Svébis Mihály hozzátette: az egyes intézményekben nagyon eltérő a felszereltség és az infrastruktúra, ezek fejlesztése elengedhetetlen, ez pedig nagyon sokba kerül majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×