eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin
Legalább ma ne gyújtson rá!

Legalább ma ne gyújtson rá!

Néhány év alatt csökkent a dohányzók száma Magyarországon, ugyanakkor a fiatalok körében nőtt a naponta rágyújtók aránya. Kedden van a dohányzásmentes világnap.

Az egészségügyért felelős államtitkár a nemdohányzók védelméről szóló törvényt az utóbbi évek "legnagyobb vívmányának" tartja. Ónodi-Szűcs Zoltán egy hétfői eseményen jelezte, hogy májustól az elektromos cigaretta is ugyanolyan korlátozás alá esik a fogyasztást, az árusítást és a reklámozást tekintve, mint a hagyományos dohányáruk. Amíg a szakmai vita nem zárul le az e-cigarettáról, addig a kormány azon az állásponton lesz, hogy a dohányzást imitáló eszközök is ugyanannyira ártalmasak, mint a cigaretták – fogalmazott a politikus.

A cigizés ártalmaira egyébként már a 80-as években is próbálták a fiatalok figyelmét felhívni. És úgy néz ki, hogy manapság is a fiatalok érzik a dohányzást a felnőtté válás egyik fontos részének – derül ki Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetőjének szavaiból.

Két magasabb kockázati csoportot látunk; az egyik a 13-15 éveseknél a naponta dohányzók aránya, amely 2012 és 2013 között 7,5-ről 9,5 százalékra nőtt, az idén a kormány támogat egy újabb felmérést. A fiatal nők körében is magasabb az arány.”

A szakember szerint az idei világnap fő témája, hogy a tagállamokat felkészítse a cigaretták egységes csomagolásának bevezetésére. Az intézkedés célja, hogy szabványos színnel és betűtípussal lássák el a dobozokat, csak a márkát és a típust lehet jelölni majd egységes karakterekkel, továbbá a képpel illusztrált egészségvédő szlogenek nagyobbak lesznek a dobozokon. Ezeken kívül semmi más: márka, imázs, promóció sem lehet majd a cigarettás paklikon.

Pusztai Zsófia üdvözölte, hogy a magyar kormány bevezette az e-cigarettára vonatkozó korlátozásokat.

Az e-cigaretta több mint 90 százalékban tartalmaz nikotint, ezzel azt érik el, hogy a fiatal generáció is nikotinfüggővé is váljon.”

Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa hangsúlyozta, hogy Magyarország világelső a tüdőrák okozta halálozásban, lakosságarányosan nézve tavaly 8500-an haltak meg ebben a betegségben. Emelkedett a nők aránya a tüdőrákos halálozásban, ugyanis a női felnőtt lakosság 25 százaléka dohányzik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×