Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A gyerekek túlsúlyának ellenszere

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Önmagában a helyes étrenddel nem előzhető meg a gyermekkori túlsúly. A súlycsökkentést pedig nem diétával, hanem a mozgás beiktatásával érik el az orvosok - mondta az InfoRádióban Antal Emese dietetikus. A szakember azt tanácsolta, a gyerekek ne hagyják ki a reggelit és naponta ötször étkezzenek.

"Az elhízás az úgynevezett energia egyensúly felbomlása, tehát több kalóriát eszik valaki, mint amennyit felhasznál. A gyerekek esetében a mozgásnak kiemelt szerepe van, mert kedvezően befolyásolja a csontok ásványi anyag tartalmát, és ne felejtkezzünk el arról, hogy a gyerek vágyik a mozgásra. Kutatások azt mutatják, hogy a mozgásra fordított idő drasztikusan csökkent, ezen mindenképpen változtatnunk kell, sportolásra kell őket serkentenünk - hangsúlyozta Antal Emese.

A dietetikus kiemelte: "a plusz kilókkal rendelkező gyerekeknek is inkább azt ajánljuk, hogy a mozgást növeljék. Természetesen az étrenden is változtatni kell, amihez arra van szükség, hogy a szülő étkezési naplót vezessen, mert ebből az orvos, dietetikus látja, hogy mit kell javítani. Ha például háromszor eszik egy gyerek, nagyobb a valószínűsége, hogy többet eszik, az ötszöri étkezést javasoljuk."

"A legfontosabb a reggeli, azt sose hagyja ki a gyerek! A szülőnek kell odafigyelnie, hogy egyen reggel a gyerek, és az sem mindegy, hogy mit. A nap első étkezése mindenképpen tartalmazzon gabonafélét, lehetőleg teljes értékűt, lehet például egy szendvicset enni tojással. A folyadékról se felejtkezzünk el! Naponta váltogassuk a tejet, a joghurtot, a frissen facsart narancslét, a teát! Ne hagyjuk el a zöldséget és a gyümölcsöt se, gyümölcslé, a szendvics mellé egy uborka, paprika, paradicsom - mind megfelelő. Egyen a gyerek tízórait, ami lehet egy korpás keksz gyümölccsel, az ebédje tartalmazzon zöldséget, gabonafélét, húst, ha krumpli, rizs van mellé, adjunk savanyúságot, salátát is. Az uzsonna hasonló lehet, mint a tízórai, a vacsora pedig az óvodai, iskolai étlap alapján megtervezhető, nézzük meg, mit evett aznap, és a hiányzó tápanyagot kapja vacsorára!" - ajánlotta Antal Emese.

Hanganyag: Sipos Ildikó