Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új eszközökkel, gyorsabban ellenőrzik a víz minőségét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ivóvíz vizsgálatához szükséges eszközöket szerzett be az ÁNTSZ. Ezáltal gyorsabban és pontosabban tudják ellenőrizni a szakemberek az ivóvíz minőségét. A részletekről Vargha Márta, az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője beszélt az InfoRádiónak.

"Ilyen léptékű fejlesztés a népegészségügyben tizenöt éve nem történt. A fejlesztés egyrészt érintette az ÁNTSZ központi intézeteit, olyan műszereket kaptak a laboratóriumok, amelyekkel az ivóvíz vizsgálatát gyorsabban, pontosabban, nagyobb érzékenységgel tudják elvégezni, ezáltal sokkal hamarabb és jobban felismerhetők az esetleges vízszennyezések, akár egy katasztrófahelyzetben vagy szándékos szennyezés esetén" - mondta az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője.

Vargha Márta arról tájékoztatott, hogy az ivóvíz rutinvizsgálata megoszlik a szolgáltatók és a hatósági laboratóriumok között. Bár a nagyobb részét előbbiek végzik, a hatósági laborok minden évben legalább egyszer, de nagyobb településeken többször is megvizsgálják a víz minőségét biológiai és kémiai szempontokból.

Jellemzően jó az ivóvíz minősége, problémák ott vannak, ahol geológiai okokból jutnak szennyező anyagok a vízbe. A legismertebb ilyen az arzén volt, de már ezt is a megoldódni látszik, hiszen minden településen folynak az ivóvízminőség-javító beruházások, amelynek segítségével mindenhol egészséges lesz az ivóvíz - jelezte az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője.

Hanganyag: Kálló Izabella