eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az adó- és az árubemutatókra vonatkozó módosításokon is változtatna a TAB

Kiegészítené az árubemutatókra vonatkozó tilalmakat az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága (TAB), amely változtatna az adótörvények online kaszinókat érintő szabályain is.

Az adótörvények online kaszinókra vonatkozó szabályaihoz a TAB csütörtöki ülésén egy olyan módosítást fogadott el, amely szerint januártól az online kaszinók játékadójának 3 százalékát is játékosvédelmi célra kell fordítani, a játékkaszinókhoz hasonlóan. Játékosvédelmi célt szolgál például telefonos ügyfélszolgálat fenntartása, mentális, pszichikai vagy szociális hatások megelőzése, figyelemfelhívás a közösségi ellátásokra.

Emellett a szerencsejáték-szervezőknek a nyilvántartásba vételkor kötelező lesz a külföldiek magyarországi tartózkodási helyének rögzítése is, a játékos nyilvántartásba vételét pedig meg kell előznie az ügyfél-átvilágításnak.

Az ülésen elfogadott módosító javaslat szerint az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéshez kapcsolódóan az árengedmény, a kedvezmény vagy a vagyoni előny nyújtása is tilos lenne az ajándék vagy az ajándéksorsolás reklámja mellett. A Ház előtt lévő változtatás szerint tilos a pénzügyi szolgáltatás nyújtása ezen bemutatókon, a testület ezt úgy pontosítaná, hogy a készpénz-helyettesítő fizetési eszközök használatával összefüggésben nyújtott szolgáltatásra ne vonatkozzon a tilalom. Ilyen fizetési eszköz például a fesztiválokon használt kártya - ismertette Gulyás Gergely, a bizottság fideszes elnöke.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény módosításának hatálybalépését a kihirdetés utáni kilencvenedik napra tolná ki a TAB. A Ház előtt lévő előterjesztésben a hatvanadik nap szerepel, a változtatás azonban a nyilvántartások, az informatikai rendszer és a szabályzatok módosításéra további egy hónapot biztosít. A törvénymódosítás célja, hogy a biztosítók csak a korábbi ügyfeleik húségét tudják díjtarifájuk kialakításánál elismerni, és ne az újakat preferálják.

Vas Imre (Fidesz) kezdeményezésére a bizottság a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyát szabályozó törvénymódosításból kivette a sarkalatossági záradékot, hogy annak egyes részei a kétharmados támogatás nélkül is elfogadhatóak legyenek.

Ugyanígy járt el a testület a kéményseprő-ipari tevékenységet szabályozó módosítással is, amely így nem változtatná meg az önkormányzati törvényt. Ez kapcsolódik a honvédelmi bizottságnak a héten elfogadott módosításához, amely szerint az önkormányzatok maguk dönthetnek arról, hogy fenntartják a közszolgáltatási szerződésüket vagy áttérnek a hivatásos katasztrófavédelmi szerv általi szolgáltatásra.

Az oktatás szabályozására vonatkozó törvények módosításához egy olyan változtatást fogadott el a testület, amely szerint a Kecskeméti Egyetem neve Pallasz Athéné Egyetemre változik. Az indoklás szerint Pallasz Athéné a többi között a bölcsesség, az igazságos háború, a jog, az igazságosság, a művészet istennője a görög mitológiában, az elnevezés hozzájárul az egyetem szellemiségének kifejezéséhez.

Az ülésen vita alakult ki a honvédelmi tárgyú törvények módosításáról is. Harangozó Tamás (MSZP) az előterjesztés alaptörvény-ellenességét vetette fel, mert szerint a változtatás csökkenti a hivatásos katonák és a mellettük dolgozó közalkalmazottak munkaügyi előírásainak garanciáit azzal, ha elöljárójuk állapíthat meg számukra túlszolgálatot, amelynek időtartama évente akár a 800 órát is meghaladhatja.

Mind Gulyás Gergely, mind Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára is úgy felelt: ritka, speciális esetekről van szó, és mivel az a foglalkoztatott beleegyezéséhez kötött, nem merülhet fel alkotmányos aggály.

Ellenzéki felszólalók, köztük Szilágyi György (Jobbik) és Bárándy Gergely szocialista alelnök kifogásolták, hogy a nemrég módosított csődtörvény ismét a Ház előtt van. Ehhez a törvényalkotási bizottság jogtechnikai módosításokat fogadott el. Bárándy Gergely azt is bírálta, hogy a tárgyalt változtatásokat a folyamatban lévő eljárásokra is alkalmazni kell, szerinte ez a brókercégekre vonatkozó eljárásokat érintheti, és nem feltétlenül a károsultak célját szolgálja.

Vas Imre (Fidesz) erre úgy felelt: változtatásra szorul a zár alá vételi eljárás szabályozása, az eljárási szabályok változtatását pedig általában a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazzák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×