eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Trócsányi László: "Franciaország nem söpörheti szőnyeg alá a problémákat"

"Franciaország többé nem söpörheti szőnyeg alá a problémákat" - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. A miniszter szerint a terrorcselekmények hatására Franciaország megrendült állapotba került, és erős vezetésre van szüksége ahhoz, hogy az országot sújtó gondokat megoldja.

"Franciaország a forradalmak országa, amelynek mindig is erős vezető személyiségre volt szüksége. De Gaulle és az ötödik köztársaság idején volt a francia állam a legerősebb, azonban ezt követően, a 68-as nemzedék után más szemlélet kezdett kibontakozni, nagyobb nyitottság és sajnos a társadalom egyfajta elpuhulása figyelhető meg" - fogalmazott Trócsányi László igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mint mondta, a francia belpolitikát és közvéleményt ellentétek határozzák meg. Egyrészt Franciaország befogadó országgá vált, amely az "égalité" filozófiájából következik, másrészt felerősödtek azok a hangok, amelyek erős fellépést követelnek.

Szimbolikus jelentőségű volt, amikor 2001-ben a Franciaország-Algéria labdarúgó mérkőzés előtt saját hazájában fütyülték ki a francia himnuszt. Trócsányi László igazságügyi miniszter, korábbi párizsi magyar nagykövet azt mondta: a franciák lassan átértékelik a befogadó ország képet.

"Franciaországban körülbelül 5 millió bevándorló él, akik a nagyvárosokban telepednek le, ők nagyrészt a volt gyarmatokról érkező bevándorlók, de mostanából már jönnek Fekete-Afrikából vagy az instabillá vált régiókból, mint Szíria vagy Irak."

Mivel az országban nem dübörög a gazdaság és jelentős a munkanélküliség, ennek a gazdasági válságnak a gettósodó külvárosokban élő bevándorlók a fő vesztesei - fűzte hozzá az igazságügyi miniszter.

"A gettósodás azt jelenti, hogy a saját törvényeik szerint élnek, amelyhez jön egy ideológia, ami veszélyes is: a radikalizmus. Nem mondanám, hogy minden muzulmán radikalista, az nem lenne igaz. De az iszlámon belül van egy irányzat, a szalafista, amely azt követeli meg, hogy aszerint éljenek az emberek, ahogy a Korán tiszta szavai mondják, tehát vissza kell menni az ősi tanokhoz."

Trócsányi László elmondta: ezek a bevándorlók hiába nem érzik már jól magukat, nem akarnak elmenni Franciaországból, mert kialakultak ott a gyökereik.

"Egyébként ez a probléma Belgiumban is létezik. Nem kívánnak ők elmenni, jól érzik magukat, a saját törvényeik szerint akarnak élni. Kialakul egyfajta a közösség a nagy közösségen belül, amelyik a saját szabályait el akarja fogadtatni, azt akarják, hogy a francia társadalom fogadja el az ő törvényeiket."

"Évente 4-5 ezer francia fiatal tér át az iszlám hitre, és a számuk egyre növekszik, ezen is el kellene gondolkodni a francia értelmiségnek" - hangsúlyozta.

Hozzátette: erről a kérdésről Franciaországban sokáig nem illett beszélni, de az elmúlt években több súlyos terrortámadás is történt, és az ország most került abba az állapotba, amikor már nem söpörheti szőnyeg alá a problémákat. A terrortámadás nyomán számos új intézkedést akarnak elfogadni, és a franciáknak hozzá kell szokniuk a rendfenntartó erők növeléséhez a biztonságuk érdekében.

Hanganyag: Exterde Tibor, Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×