Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor napirend előtt a Parlamentben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Uniót megtámadták, a közösségnek dogmáktól és politikai korrektségtől mentes új politikára van szüksége - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés ülésén napirend előtti felszólalásában.

Orbán Viktor miniszterelnök elsőként a magyarok és Magyarország részvétét tolmácsolta Franciaországnak és a francia népnek, mint mondta: együtt érzünk velük és mellettük állunk a bajban.

"Innen nézve Párizsban az Európai Uniót támadták meg. Tagjai vagyunk, tehát ez a mi ügyünk is. Ami péntek éjszaka történt, az megtörténhet más helyeken is Európa-szerte, mi sem vagyunk biztonságban."

A kormányfő aláhúzta, hogy itt az ideje, hogy az unió vezető politikusai is megértsék mi a tét, majd feltette a kérdést, hogy mi az emberségesebb: lezárni a határokat az illegális határsértők előtt vagy kockára tenni ártatlan európai polgárok életét? Megválaszolva kérdését Orbán Viktor rámutatott, hogy semmiféle ideológia vagy gazdasági érdek miatt nem tehetjük ki életveszélyek az európai polgárokat.

Az unió sodródik, gyenge, bizonytalan és bénult ahelyett, hogy a józan ész és saját kulturális hagyományaink alapján cselekedne; Európa léte a tét, Brüsszel azonban rossz üzeneteket küld a migránsoknak - fogalmazott a miniszterelnök.

"Olyan területekről engedünk be, sőt szállítunk be ellenőrizetlenül százezreket, amelyekkel az Európai Unió hadban áll. Bebizonyosodott, hogy a terroristák tudatosan és jól szervezetten arra használják fel a népvándorlást, hogy elvegyüljenek az otthonukat a jobb élet reményében elhagyó emberek tömegében. Nem gondoljuk azt, hogy mindenki, aki onnan jön, terrorista, de nem tudjuk, senki sem tudja megmondani, hány terrorista érkezett a migránsok között eddig."

A kormányfő szerint a pénzügyi és gazdasági realitásokon túl három veszélyt is jelent a népvándorlás: növeli a terrorveszélyt, növeli a bűnözés veszélyét és a más földrészekről, más kultúrákból érkezők tömeges bevándorlása veszélyt jelent a kultúránkra, életformánkra.

A menekültek elosztását célzó kötelező uniós kvótarendszert Orbán Viktor betelepítési kvótának nevezte és azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy továbbra se fogadja el, mert nem megoldja, csupán súlyosbítja a problémát.

"A terrortámadás fényében most már Brüsszel végképp nem vitathatja el, hogy a tagállamoknak joguk van megvédeni magukat, ugyanis a kötelező betelepítési kvóta azért veszélyes, mert szétterítené a terrorizmust Európában."

Orbán Viktor aláhúzta, hogy egy dogmáktól és politikai korrektségtől mentes új Európa-politikára volna szükség, mert meg kell védeni az unió határait, az európai kultúrát és a kontinens gazdasági érdekeit.

"És negyedszer, meg kell adni az embereknek azt a jogot, hogy befolyásolhassák a döntéseket, mert az uniónak demokratikus alapokon kell állnia."

Az európai polgárok ugyanis a kormányfő szavai szerint nem akarták, hogy idegenek százezrei ellenőrizetlenül rohanják le országaikat, ilyen politikára senkinek nem adtak megbízást vagy engedélyt - tette hozzá Orbán Viktor.

Hanganyag: Sigmond Árpád