Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A keresetlevél jogilag rendezheti a kötelező kvóta ügyét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió bíróságához fordul Magyarország a kötelező betelepítési kvótákról szóló uniós döntés miatt. A keresetlevelet még decemberben eljuttatják Luxemburgba - mondta az InfoRádióban Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszter-helyettese.

"Álláspontunk szerint megalapozatlan döntést hozott a Belügyminiszterek Tanácsa a kötelező kvóta kérdésében, hiszen az Európai Tanács, tehát a miniszterelnökökből álló formációja a tanácsnak korábban kétszer is úgy határozott, hogy önkéntes kvótákról lehet csak szó, valamint a Belügyminiszterek Tanácsát úgy tájékoztatta a bizottság a határozat meghozatala előtt, hogy ez nem jogalkotási aktus. Viszont nem levezethető a jelenlegi uniós jogszabályokból egy ilyen intézkedés, kellett volna jogot alkotni. Ez egy hosszabb eljárást igényelt volna, ki kellett volna kérni nemzeti parlamentek véleményét. A magyar parlament is hozott egy határozatot, amiben sérelmezte a bizottság felé, hogy ez elmaradt. A parlament előtt van jelenleg egy, a Fidesz-KDNP által benyújtott törvényjavaslat, amely kötelezi a kormányt arra, hogy nyújtson be keresetlevelet a Belügyminiszterek Tanácsa által hozott döntés ellen. Ennek a törvénynek a meghozatala után nyilván a kormány eleget is fog tenni ennek, és kidolgozza a keresetlevelet. Ez lesz az, ami jogilag is rendbe teheti az ügyet. Ha a luxemburgi bíróság kimondja, hogy nem volt felhatalmazása a Belügyminiszterek Tanácsának egy ilyen határozat meghozatalára, az jogilag is annulálja a történetet" - közölte Völner Pál.

Az Igazságügyi Minisztérium miniszter-helyettese hozzátette: "a történet másik része, amit a Miniszterelnökséget vezető miniszter is kijelentett, hogy nem tudunk visszafogadni menekülteket. Mi a dublini egyezménynek eleget tettünk, önmagában is értelmetlen az átvétel, hiszen schengeni határok vannak, Magyarország is azokon belül van, akiket befogadunk, a mozgásszabadságuktól nem lesznek megfosztva, ha Németországban, Svédországban akarnak letelepedni, minden akadály nélkül vissza tudnak oda utazni."

"Folyamatosan egyeztetünk Brüsszellel is, minden fórumon hangoztatjuk az álláspontunkat, a keresetlevelet valószínűleg még decemberben be fogjuk nyújtani, a visszafogadásokat pedig felfüggesztjük, miután ezt az eljárásrendet nem tudjuk elfogadni. Egyfajta patthelyzetet eredményez ez az eljárás, a betelepítés felborítaná az itteni viszonyainkat. Szeged városnyi lakosságot idetelepíthetnek néhány év alatt a nyakunkba, az ellátásuk, átképzésük, integrálásuk jelentős forrásokat vonna el a szociális ellátórendszerből, a nyugdíjkasszából. Amikor olyan szakaszban vagyunk, hogy stabilizáltuk az államháztartást, csökkentjük az államadósságot, egy ilyen teher bezúdulása a magyar költségvetésre, óriási terhet jelentene" - hangsúlyozta Völner Pál.

Hanganyag: Kálló Izabella