eur:
392.34
usd:
365.67
bux:
66772.22
2024. április 26. péntek Ervin

A keresetlevél jogilag rendezheti a kötelező kvóta ügyét

Az Európai Unió bíróságához fordul Magyarország a kötelező betelepítési kvótákról szóló uniós döntés miatt. A keresetlevelet még decemberben eljuttatják Luxemburgba - mondta az InfoRádióban Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszter-helyettese.

"Álláspontunk szerint megalapozatlan döntést hozott a Belügyminiszterek Tanácsa a kötelező kvóta kérdésében, hiszen az Európai Tanács, tehát a miniszterelnökökből álló formációja a tanácsnak korábban kétszer is úgy határozott, hogy önkéntes kvótákról lehet csak szó, valamint a Belügyminiszterek Tanácsát úgy tájékoztatta a bizottság a határozat meghozatala előtt, hogy ez nem jogalkotási aktus. Viszont nem levezethető a jelenlegi uniós jogszabályokból egy ilyen intézkedés, kellett volna jogot alkotni. Ez egy hosszabb eljárást igényelt volna, ki kellett volna kérni nemzeti parlamentek véleményét. A magyar parlament is hozott egy határozatot, amiben sérelmezte a bizottság felé, hogy ez elmaradt. A parlament előtt van jelenleg egy, a Fidesz-KDNP által benyújtott törvényjavaslat, amely kötelezi a kormányt arra, hogy nyújtson be keresetlevelet a Belügyminiszterek Tanácsa által hozott döntés ellen. Ennek a törvénynek a meghozatala után nyilván a kormány eleget is fog tenni ennek, és kidolgozza a keresetlevelet. Ez lesz az, ami jogilag is rendbe teheti az ügyet. Ha a luxemburgi bíróság kimondja, hogy nem volt felhatalmazása a Belügyminiszterek Tanácsának egy ilyen határozat meghozatalára, az jogilag is annulálja a történetet" - közölte Völner Pál.

Az Igazságügyi Minisztérium miniszter-helyettese hozzátette: "a történet másik része, amit a Miniszterelnökséget vezető miniszter is kijelentett, hogy nem tudunk visszafogadni menekülteket. Mi a dublini egyezménynek eleget tettünk, önmagában is értelmetlen az átvétel, hiszen schengeni határok vannak, Magyarország is azokon belül van, akiket befogadunk, a mozgásszabadságuktól nem lesznek megfosztva, ha Németországban, Svédországban akarnak letelepedni, minden akadály nélkül vissza tudnak oda utazni."

"Folyamatosan egyeztetünk Brüsszellel is, minden fórumon hangoztatjuk az álláspontunkat, a keresetlevelet valószínűleg még decemberben be fogjuk nyújtani, a visszafogadásokat pedig felfüggesztjük, miután ezt az eljárásrendet nem tudjuk elfogadni. Egyfajta patthelyzetet eredményez ez az eljárás, a betelepítés felborítaná az itteni viszonyainkat. Szeged városnyi lakosságot idetelepíthetnek néhány év alatt a nyakunkba, az ellátásuk, átképzésük, integrálásuk jelentős forrásokat vonna el a szociális ellátórendszerből, a nyugdíjkasszából. Amikor olyan szakaszban vagyunk, hogy stabilizáltuk az államháztartást, csökkentjük az államadósságot, egy ilyen teher bezúdulása a magyar költségvetésre, óriási terhet jelentene" - hangsúlyozta Völner Pál.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×