eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin

Magyarországnál kell megvédeni az unió határait - a nap hírei

Ha Görögországnál nem megy, akkor Magyarországnál és Szlovéniánál kell megvédeni az unió határait - jelentette ki a miniszterelnök az Európai Néppárt madridi kongresszusán. Több ezer migráns tört ki az Ausztria déli határszakaszán lévő spielfeldi menekülttáborból. Ismét járható a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely.

Ha Görögországnál nem megy, akkor Magyarországnál és Szlovéniánál kell megvédeni az unió határait - jelentette ki a miniszterelnök az Európai Néppárt madridi kongresszusán. Orbán Viktor ebben fontos stratégiai partnernek nevezte Törökországot. A kormányfő szerint mindenképp tisztázni kell, hogy az amivel Európa most szembenéz a népvándorlás, ami ellenőrizetlen és szabályozatlan folyamat. A kormányfő ugyanakkor áldozatoknak nevezte az otthonukat elhagyó, Európába tartó embereket. Hangsúlyozta: a muszlim hit, amelyet Magyarország becsül és tisztel, nem felelős a népvándorlás alapvető okaiért.

Megválasztotta új elnökségét az Európai Néppárt madridi kongresszusa. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője a néppárt egyik alelnöke lett. A kongresszus újraválasztotta a párt főtitkárának a spanyol Antonio López-Istúrizt, és a néppárt eddigi kincstárnoka, a német Christian Schmidt is megőrizte tisztségét.

Több ezer migráns tört ki az Ausztria déli határszakaszán lévő spielfeldi menekülttáborból. Sokan gyalog indultak Ausztria belseje felé, ezért az osztrák oldalon teherautókkal zárta le a határt a hadsereg. Nem hivatalos becslések szerint Spielfeldnél jelenleg 3-4 ezer migráns tartózkodik.

Ismét járható a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely. Pintér Sándor belügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a régi röszkei átkelő újranyitásával valamennyi közúti határátkelőhely működik Magyarország és Szerbia között. A Röszke 2-t reggel 7 és este 7 óra között elsősorban az autópályáról letiltott járművek használhatják.

Megérkezett a hivatalos megkeresés az osztrák igazságügyi minisztériumtól a 71 menekült halálának ügyében indult eljárás átadásáról - közölte a Legfőbb Ügyészség. Eddig 6 gyanúsítottat vettek őrizetbe az ügyben. Az A4-es autópályán augusztus 27-én 71 menekült holttestét találták meg egy hűtőkocsiban.

Új szakaszba léptetett 3 kötelezettségszegési ügyet Magyarország ellen az Európai Bizottság. A brüsszeli testület 10 másik tagállam mellett felszólította Budapestet, hogy ültesse át nemzeti joggyakorlatába az energiahatékonysági irányelvet. Ez ügyben pénzügyi szankciót is kilátásba helyezett. Magyarországnak végre kell hajtania az illegálisan kitermelt faanyagok forgalmazását tiltó rendeletet és összhangba kell hoznia nemzeti szabályozását az európai elektronikus útdíjszedési szolgáltatásról szóló bizottsági határozattal.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a logisztikai fejlesztések javítják az ország befektetési környezetét és újabb tőkét vonzanak Magyarországra. Szijjártó Péter a Metrans Konténer Kft. termináljának alapkő letételén közölte: a hamburgi cég magyar leányvállalata 35-50 millió euró befektetéssel, saját erőből építi meg 2017-ig az új terminált Csepelen.

Latin-Amerikában terjeszkedik a Richter Gedeon Nyrt. A gyógyszeripari társaság felvásárolta a curacao-i Mediplust - közölte a cég a tőzsde honlapján. A cég leányvállalatain keresztül számos latin-amerikai országban jelen van, köztük Ecuadorban, Peruban, Chilé-ben és Bolíviában.

Támogatja a magáncsőd intézményét a Magyar Bankszövetség, de álláspontja szerint egytizedére kellene csökkenteni a hozzá kapcsolódó adminisztrációt. A testület szerint hosszabb távon 25 ezer család fizetési, törlesztési gondjain tudna segíteni a magáncsőd a szabályozás bizonyos átalakításával.

Változatlanul 5 század százalékon hagyta alapkamatát az Európai Központi Bank. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak. Az EKB nem változtatott mennyiségi enyhítési programján sem.

A magyarok jellemét meghatározza a bátorság és a szabadság iránti vágy - mondta a honvédelmi miniszter a Műszaki Egyetemen rendezett 1956-os megemlékezésen. Simicskó István kiemelte: bátorságból és helytállásból az egész emberiségnek példát mutattak az 1956-os hősök. A hagyományoknak megfelelően fáklyás menet indul az intézmény elől a Bem József térre, ahol koszorúzási ünnepséget tartanak.

Megnyílt a Szabadság Háza Békéssámsonban. Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza Múzeum főigazgatója azt mondta: a 20 békéssámsoni fiatal példája, aki 1951 és 55 között terjesztette a kommunista rendszert leleplező röpiratokat, arra kötelez, hogy ne felejtsük el: a szabadság nem magától értetődő, mindenkinek meg kell érte harcolnia a maga idejében, a maga eszközeivel.

A hagyományos emlékünnepségek mellett kiállítások, filmvetítések, a Magyar Rádió épületében pedig történelmi séta is lesz is az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján szervezett központi megemlékezéseken. Október 23-án délelőtt katonai tiszteletadás mellett vonják fel Magyarország lobogóját. A központi rendezvények biztonságos lebonyolításáért az Operatív Törzs felel majd.

A Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke szerint az ismeretátadás szempontjából soha nem késő az egykori állambiztonsági rendszer működésének bemutatása. Földváryné Kiss Réka azután beszélt erről az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy szeptemberben elkezdték az 1990 előtti, mágnesszalagokon lévő adatok tudományos feltárását. A szakember elmondta: a rendelkezésre álló töredékes források alapján nem lehet ügynöklistát összeállítani.

Változik egyes éjszakai járatok közlekedése a vasárnapi óraátállítás miatt. Az órákat vasárnap hajnalban kell 3-ról 2 órára állítani. A legtöbb járat ekkor a téli és a nyári időszámítás szerint is közlekedik. Külön villamosokat indít a BKK az október 23-ai és az október 31-ei hétvégén Budapesten. Pénteken vasárnapi és ünnepnapi, 24-én és 25-én pedig hétvégi menetrend lesz érvényben. A MÁV egyes vonatokat több kocsival közlekedtet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×