eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán Viktor: a megoldás a görög határ lezárása lenne - a nap hírei

Az unió egységét hangsúlyozták a migrációs válság hatékony kezeléséről szóló közös nyilatkozatukban a visegrádi csoport kormányfői. Több milliárdos kárt okozhatott a Testnevelési Egyetemen pusztító tűz - közölte az intézmény rektora.

Magyarország felkészült arra, hogy a schengeni megállapodásnak megfelelően csak szigorú előírások szerint lehessen belépni az országba a magyar-horvát határszakaszon - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcsértekezlete előtt elmondta: a Visegrádi együttműködés országai és a többi tagállam egyeztetése után születhet döntés a zöldhatár lezárásáról. Hangsúlyozta: a legelőnyösebb megoldás a görög határ lezárása lenne, amiben Magyarország is kész részt venni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: ha az unió nem állít fel közös határvédelmet a görög határszakaszon, akkor Magyarország lezárhatja a horvát határt.

Az unió egységét hangsúlyozták a migrációs válság hatékony kezeléséről szóló közös nyilatkozatukban a visegrádi csoport kormányfői. A dokumentumban hangsúlyozzák: a siker kulcsa, hogy az intézkedéseket fontosság szerint rangsorolják, és minél előbb, a szolidaritás szellemében megvalósítsák. A V4-es országok kinyilvánították, hogy a továbbiakban is hozzájárulnak az intézkedések megvalósításához nemzeti, regionális és európai szinten.

Az európai intézményrendszer bonyolult működésével indokolta a menekültválságra adott válaszok késlekedését az unió oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa. Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában utalt arra, hogy a kialakult helyzet kezelésében a nemzetállamok játsszák a főszerepet. Hozzátette: az Európai Bizottság jogköre a javaslattételre terjed ki, de a konkrét kérdésekről a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács dönt.

Több milliárdos kárt okozhatott a Testnevelési Egyetemen pusztító tűz - közölte az intézmény rektora. Mocsai Lajos az InfoRádióban elmondta: a hajnali tűzben megsemmisült a 3 ezer négyzetméteres atlétikai csarnok. Várhatóan a műszaki egyetem egyik épületében folytatják tanulmányaikat ideiglenesen a Testnevelési Egyetem diákjai - közölte az InfoRádióban a felsőoktatási államtitkár. Palkovics László hozzátette: a kormány jövő héten tárgyalja az egyetem új campusáról szóló előterjesztést, és nem valószínű, hogy új csarnok épül. Pokorni Zoltán 12. kerületi polgármester jelezte: az önkormányzat a MOM sportközpont részleges használatát, az ELTE tanítóképző kara pedig egyik előadótermét ajánlotta fel a Testnevelési Egyetemnek.

Átfogó adóeljárási reformot tervez a kabinet - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányzati tájékoztatón arról számolt be, hogy rövidesen a parlament elé kerül az adóhatóság szervezeti átalakítására vonatkozó javaslat, emellett készül egy 2017-2018-tól hatályos, adótartalmi változásokat hozó reform is.

November 16-án kezdődnek az eladásra kínált állami földek nyilvános árverései. A tárca először az érintett 6 megyében hozza nyilvánosságra az értékesítendő földparcellák adatait. A kormány szeretné a legjobb árat elérni az árveréseken, ezért elképzelhetetlen az áron aluli értékesítés. A földvásárlásokhoz összesen 150 milliárd forintos hitelkeretet biztosít a Magyar Fejlesztési Bank.

Több mint egymillió család részesül a családi adókedvezményben, ez a magyar családok 95 százalékát jelenti - mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin közölte: 2015-ben 240 milliárd forintot szán erre a kormány, ez hússzoros növekedést jelent 5 év alatt.

Összesen 19 milliárd forintot fordít a budai Vár fejlesztésére 2017-ig a kormány. A döntés értelmében a nemzetgazdasági miniszternek jövőre 8,2 milliárd forintot, a 2017-ben pedig 5,7 milliárd forintot kell biztosítania a Karmelita kolostor átépítéséhez a Miniszterelnökség költségvetésében.

Megkezdődött a keresztféléves felvételi eljárás a 2016 februárjában induló felsőoktatási képzésekre. A jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, mely egyetem, főiskola mely szakán szeretnének továbbtanulni. A végleges jelentkezéseket legkésőbb november 15-én éjfélig kell rögzíteni, a hitelesítés határideje november 23-a.

Szombattól az utasoknak kell megnyomniuk az ajtónyitó gombot a 2-es és a 4-es metrón. Az ajtók záródását kísérő hang- és fényjelzés után 5 másodperccel az ajtók automatikusan becsukódnak, tehát ekkor a járművekre már nem szabad felszállni. Az ajtókat odazárás elleni védelemmel látták el.

Két újabb gyanúsítottat azonosított a skóciai ügyészség a több mint negyedszázaddal ezelőtti lockerbie-i repülőgép-robbantás ügyében. Az egyelőre meg nem nevezett líbiaiak a skót vádhatóság szerint az eddig egyetlen vádlottal együtt követték el a merényletet.

Januártól 8 és fél millió járművet hív vissza az Európai Unióban a Volkswagen. A német autógyártó konszern bejelentette, hogy a károsanyag-kibocsátási botrányban érintett EA 189 típusú dízelmotorral üzemelő autókat rendelik be javításra a szakszervizekbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×