eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hivatalosan is átadták a szegedi határrendészeti oktatóbázist

Hivatalosan is átadták a szegedi határrendészeti oktatóbázist csütörtökön. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen azt mondta: a létesítmény díszkulcsainak átadása jelképezze azt, hogy minden erővel megvédik Magyarországot, a magyar embereket, a déli határokat.

Kontrát Károly hozzátette: jövő hétfőn 30 részvevővel meg is kezdődik a képzés az oktatóbázison, ahol a legfrissebb és legkorszerűbb elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthatják el a határrendészek.

Úgy fogalmazott, ezzel is hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon a magyar emberek biztonságban érezhessék magukat.

Kontrát Károly közölte: "történelmi időket élünk", a mai napig 380 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra. A magyar emberek a nemzeti konzultáció során úgy döntöttek, hogy az országot, a déli határt meg kell védeni, ezért szeptemberben az Országgyűlés 13 törvényt módosított - tette hozzá.

Kifejtette: megteremtették a határvédelem jogi feltételeit, az ideiglenes biztonsági határzár létrehozásával a fizikai védelem feltételeit, a készenléti rendőrség bázisán létrehozták a határrendészeti bevetési osztályokat és a törvénymódosítások nyomán a magyar honvédség is bevethetővé vált a határok védelmére.

Hozzátette, hogy a diplomáciai tevékenység eredményeképp a többi visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) is támogatja a magyar határok védelmét.

Az államtitkár közölte, hogy az intézkedések következtében a magyar-szerb határon minimálisra csökkent az illegális határátlépők száma. Míg szeptember 14-én 9380 illegális migráns érkezett itt Magyarországra, addig egy napja csak körülbelül 30.

Úgy fogalmazott: látszik, hogy a feladat tartós lesz, nem egy-két hétre szól, ezért nem mindegy, hogy milyen eredménnyel látják el a feladatot a határrendészek.

A határrendészeti oktatóbázist a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola mellett, uniós és magyar források bevonásával építették fel, a zöldmezős beruházás értéke 300 millió forint - mondta az államtitkár.

Kontrát Károly szólt arról is, hogy tapasztalatai szerint a szeptember 15-i események, a jogszabályi változások óta nagymértékben nőtt a rendészek és a honvédek társadalmi elismertsége.

Dsupin Ottó, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ vezetője az MTI-nek elmondta: a bázis működtetését legalább tíz évre tervezik, 3-4 napos továbbképzési ciklusokban oktatják majd a határrendészeket egyebek mellett a legkorszerűbb okmányvizsgálati eszközök használatára vagy speciális intézkedéstechnikai ismeretek elsajátítására. A gyakorlati képzés a röszkei határátkelőn folyik majd. A bázison egyszerre akár 34 ember lakhatását is meg tudják oldani a képzés időtartama alatt.

Hozzátette: az uniós határőrizeti szerv, a Frontex munkatársai is oktatnak majd a bázison, amely a képzések mellett szakmai konferenciák és tudományos kutatások színhelye is lehet.

A bázis díszkulcsait Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője vette át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×