Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tarlós: az olimpiához jobban kell figyelni Budapestre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tarlós István örül a budapesti olimpia ötletének, de csak a szükséges infrastrukturális fejlesztések állami támogatása esetén tartja elnyerhetőnek a rendezési jogot. A főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorának mondta ezt.

"Az olimpia megrendezése a magyarok számára nagy élmény lenne. Magyarország az egy főre eső olimpiai érmeket tekintve rendkívül előkelő helyen áll, dobogós. Azok közé az országok közé tartozik, amelyek a legtöbb érmet nyert országok közül egyedül nem rendezhetett még olimpiát. Most a NOB elment a kevésbé költségesebb és inkább a sportra koncentráló olimpiák irányába, így az esélyeink valóban növekedtek, bár nem érzem úgy, hogy a zsebünkben van már ennek az olimpiának a rendezési joga. Nem könnyű városokkal kell megbirkóznunk és csak 2017-ben Peruban, Limában fogják eldönteni, hogy ki rendezheti a 2024-es olimpiát" - mondta Tarlós István.

A főpolgármester úgy vélte: "a magyar főváros, és az ország is, elvileg alkalmas arra, hogy megrendezze ezt az olimpiát. Nagyon sok pénzbe kerül, ennek igen tekintélyes részét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság biztosítja, de az országot és a várost is komoly költséget terhelik, ezért ha olimpiát akarunk rendezni, akkor Budapestre jobban fókuszálni kell a beruházásokkal, a stabil működéssel és a fejlesztésekkel. Pénzre van szüksége a városnak, központi stadiont is építeni kell."

"Azok az infrastrukturális fejlesztések, amelyek az olimpia megrendezése érdekében szükségesek, itt maradnak a városban, a budapestiek érdekét, az idegenforgalom fejlesztését szolgálják, tehát ezekből a városnak kétségkívül komoly haszna származna" - fogalmazott Tarlós István.

"Kategorikus kijelentéseket csak akkor tartok érdemesnek tenni, ha valami elérhető közelségben van, több mint két év múlva fognak az olimpia rendezési jogáról dönteni, addig még a belpolitikában és a gazdálkodásban is sok minden történhet, inkább úgy fogalmazok: örülök az olimpia esetleges megrendezési lehetőségének, de ne tegyünk úgy, mintha eldőlt volna, hogy Magyarország fogja rendezni az olimpiát. Nem arról van szó, hogy ha ezek a fejlesztések és forrásbiztosítások nem realizálódnak, akkor ellenzem az olimpiát, hanem azt mondom, hogy akkor Budapest esélyei kevésbé lesznek jók, mint a biztosításuk esetén" - összegezte a főpolgármester.

Hanganyag: Exterde Tibor