eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin

Visszafogottan voksoltak a veszprémiek

Rendkívüli esemény nélkül tart az időközi országgyűlési képviselő-választás Veszprém megye 1-es választókerületében - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén.

Mint mondta, 25 településen szavaznak és 18 külképviseleten.

A 17.30-as részvételi arányokról szólva azt mondta, a választásra jogosultak 42,02 százaléka ment el szavazni, tavaly áprilisban ez az arány 58,44 százalék volt. Pálffy Ilona összehasonlításképpen elmondta: tavaly novemberben, az újpesti időközi országgyűlési választáson 17.30-ig a választásra jogosultak 28,93 százaléka ment el szavazni, vagyis - mint mondta - most Veszprémben "nagyobb az érdeklődés és jobb a megjelenési arány".

Pálffy Ilona elmondta: a névjegyzékben 73 674-en szerepelnek. A külképviseleti szavazásra 42-en jelentkeztek, a legtöbb külképviseleti szavazó, Londonban kívánt voksolni, ott tizen jelezték ezt a szándékukat. Egy választópolgár jelentkezett Szingapúrba, de ő végül nem ment el voksolni, hiába várta a külképviseleti választási iroda.

A választókerület területén belül, de a lakóhelyüktől eltérő településen, 57 választó jelezte, hogy átjelentkezéssel szavazna, és 222-en kértek mozgóurnát.

Az NVI elnöke beszámolt arról, hogy Veszprém 51-es szavazókörében a szavazatszámláló bizottság tagjai azt észlelték, hogy a névjegyzéket vezető bizottsági tag jegyzeteket készít a névjegyzékből. A szavazatszámláló bizottság tagjai felszólították a tagot, hogy fejezze be a jegyzetelést, és határozatban tiltották el a névjegyzék további vezetésétől - mondta Pálffy Ilona. Hozzátette: a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a tagot nem tiltották ki, ehhez nem is lett volna joga a szavazatszámláló bizottságnak.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×