eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin

Megvan Navracsics Tibor posztja - a nap hírei

Vitát kezdeményez Magyarországról az Európai Parlament ülésén a liberális frakció. Három vasutassal szemben emeltek vádat azért, mert tavaly majdnem összeütközött két vonat Kelenföldnél

Az Európai Unió oktatásügyi, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosának jelöli Navracsics Tibort az Európai Bizottság megválasztott elnöke. A brüsszeli végrehajtó testület közleménye szerint Jean-Claude Juncker leendő elnök döntése alapján a magyar biztos felel még a Munkavédelmi- és Egészségügyi Ügynökséggel, a szakképzések továbbfejlesztéséért felelős központtal, a munka- és életkörülmények javításán dolgozó alapítvánnyal és az Európai Képzési Alapítvánnyal fenntartott kapcsolatokért is.

Testhezállónak nevezte a neki szánt oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős európai biztosi pozíciót Navracsics Tibor. Kurucz Éva kormányszóvivő szerint a portfolió lefedte területek stratégiai jelentőségű Európa jövője szempontjából. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői üdvözölték, hogy a Bizottság elnöke Navracsics Tibort jelöli a posztra.

Az MSZP szerint a magyar kormány európai értékekkel szembemenő politikáját minősíti, hogy - amint fogalmaztak - "csak" ez a tisztség jutott. Az Együtt-PM és a DK is úgy vélte: nem veszik komolyan a magyar jelöltet, mivel nemzeti hatáskörbe tartozó kérdéseket rendeltek hozzá. Az LMP ezzel szemben sokkal fontosabbnak látja a megbízatást a korábban felmerült területeknél. A Jobbik szerint Navracsics Tibor jelölése a magyar diplomácia súlyának és lobbierejének hiányát mutatja.

Vitát kezdeményez Magyarországról az Európai Parlament ülésén a liberális frakció. Sophie in 't Veld holland képviselő, a liberálisok alelnöke azt mondta: a magyar kormány annyira aláásta a demokratikus elveket, a jogállamiságot és az alapjogokat, hogy ha Budapest ma kérné felvételét az Európai Unióba, talán fel sem vennék. A vitát csak akkor lehet megrendezni, ha ezt az úgynevezett elnökök konferenciája jóváhagyja.

Elfogadta a bankok elszámoltatásáról szóló törvényjavaslatot a kabinet. A kormányszóvivő közölte: mivel a javaslatot az Országgyűlésnek kell jóváhagynia, a kabinet azonnali egyeztetéseket kezd a kormánypárti frakciókkal. Kurucz Éva tudatta azt is, hogy a törvényjavaslat részleteiről a Fidesz-KDNP ma (sze) kezdődő tapolcai frakcióülését követően adnak tájékoztatást. Hozzátette: a jogszabály meghatározza az elszámolás elveit és azt, hogy a családok milyen formában kapják vissza a tisztességtelenül elvett összegeket. A szóvivő szerint az átlagos törlesztő részletek akár 25 százalékkal is csökkenhetnek.

A bankok elszámoltatása a Fidesz-KDNP 3 napos tapolcai frakcióülésnek legfontosabb témája - mondta a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője. Rogán Antal tájékoztatása szerint döntenek az elszámoltatás részleteiről, a többi között az első kifizetések várható időpontjáról. A frakcióülésen tárgyalnak még egyebek mellett a rezsicsökkentés folytatásáról, oktatás- és szociálpolitikai kérdésekről, valamint a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklus magyar fejlesztési forrásainak felhasználásáról.

Elmaradhat két polgármester- és két képviselő-testület választás októberben, mivel egyetlen jelöltet sem jelentettek be a tegnapi határidőig - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona elmondta: a Vas megyei Tanakajdon egyik voksolást sem tartják meg, míg két másik helyen vagy a településvezetőt vagy a képviselőtestületet nem tudják megválasztani. Hozzátette: ezeken a helyeken időközi választást kell tartani, várhatóan a jövő év elején.

Pontosan és időben érkeztek meg idén a tankönyvek az iskolákba a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft szerint. Csaknem 4300 iskolába, több mint 1 millió 126 ezer tankönyvcsomagot szállítottak ki, a kiadványok többségét névre szólóan, a többit könyvtári állománygyarapításához juttattak el az iskolákba. Eddig csaknem 9500 diákot érintett a tankönyvcsomagokkal összefüggő reklamáció, ez a csomagnak alig 9 ezrelékét teszi ki.

Várhatóan még ebben az évben a kormány elé kerülhet az élelmiszeripar fejlesztési stratégiája - közölte az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Zsigó Róbert elmondta: a koncepció nyomán az élelmiszeripar több százmilliárd forintos fejlesztési forráshoz juthat. Hangsúlyozta: továbbra is szigorúan fellépnek az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető termelők, gyártók és forgalmazók ellen. Vizsgálják azt is, hogy azokat az összetevőket tartalmazza-e egy-egy élelmiszer, amiket a csomagoláson feltüntetnek.

Tervszerűbb gondolkodást, a szerteágazó szakterületek között pedig hatékonyabb együttműködést szeretne az örökségvédelemben és a Forster Központban az intézmény új elnöke. Sághi Attila augusztus 18-ával váltotta Cselovszki Zoltánt. A központ jelenleg 38 helyszín vagyonkezelője, amelyekből 14-et tartanak alkalmasnak arra, hogy újabb, uniós projektekbe bevonják. Emellett elkészült egy lista azokról az ingatlanokról is, amelyek a hálózatba bevonhatók lennének, de jelenleg a Nemzeti Vagyonkezelőhöz tartoznak.

Vádat emelt egy mozdonyvezetővel, és két forgalmi szolgálattevővel szemben a VI. és VII. Kerületi Ügyészség a tavaly szeptemberben egymással szemben haladó vonatok ügyében. A fővárosi főügyész szerint a vádlottak több közlekedési szabályt is megszegtek, ezért haladt egymással szemben, ugyanazon a vágányon a két szerelvény Kelenföld és Háros között tavaly szeptember 14-én. A vonatok végül egymástól 135 méterre álltak meg, senkinek nem esett baja, de az ügyészség szerint fennállt ennek a veszélye.

Vizsgálja a központi járműnyilvántartás adatainak bővítési lehetőségét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca azt közölte: leghamarabb jövőre döntenek a fejlesztésről, és csak akkor, ha az így nyerhető információk elég hasznosnak bizonyulnak a drága beruházáshoz. A minisztérium tervei szerint a kilométerórák adatainak rögzítését a későbbiekben a biztosítási események és az érdemi javítások dokumentálása követheti.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×