Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nézőpont: stabil, kiszámítható kormányzás várható

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A választási eredmények az mutatják, hogy stabil, kiszámítható kormányzás várható, mert a Fidesz-KDNP pártszövetség meggyőző parlamenti többséggel fog rendelkezni a következő ciklusban is - olvasható a Nézőpont gyorselemzésében, amelyet hétfőn juttatott el az intézet az MTI-hez.

Az eredmények azt bizonyítják, hogy választók elismerték Orbán Viktor kormányának elmúlt négy évben végzett munkáját, és az állampolgárok a saját bőrükön is érzik, hogy valóban javult az ország helyzete - olvasható a dokumentumban.

Hozzáteszik, hogy a magyarországi baloldal Mesterházy Attila vezetésével 2010 után második vereségét szenvedte el parlamenti választáson, amivel a választók visszaigazolták azt a vélekedést, miszerint nem sikerült a baloldal megújítási kísérlete.

Az elemzés szerint az ellenzéki vereséghez nagyban hozzájárulhatott a választási kampányban a baloldalhoz köthető korrupciós ügyek kirobbanása is. Ugyanakkor sok jel utal arra, hogy a választás után azonnal megkezdődik a bűnbakkeresés és folytatódhat a három hónapja felfüggesztett belharc a baloldal vezetéséért.

Ugyancsak kiéleződhet a feszültség a Jobbikban, mert a 2010-hez képest jobb listás eredmény ellenére közel felére csökkenhet a párt parlamenti frakciójának létszáma.

A következő négy évben pedig is kihívást jelenthet az LMP a többi baloldali párt számára, ugyanis a párt a másfél évvel ezelőtti pártszakadás ellenére bejutott az Országgyűlésbe - veszi sorra a parlamenti erőket a Nézőpont.

Az elemzés szerint a választók elsősorban azt ismerték el, hogy az előző kormányoktól átvett nehéz örökség ellenére sikerült stabilizálni a magyar gazdaság helyzetét. Azt, hogy bővül a gazdaság, húszéves csúcson van a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség, alacsony a költségvetési hiány és az infláció, és sikerült megfékezni az államadósság növekedését is.

A választás eredménye azt is bizonyítja, hogy a választók a saját bőrükön is érzik, hogy valóban javult az ország helyzete a rezsicsökkentés, a családi adókedvezmények, az óvatos béremelési programok és, nyugdíjak értékének megőrzése nyomán.

A korábbi kutatások után a választási eredmények is visszaigazolták, hogy Orbán Viktor Magyarország egyik legnépszerűbb politikusa - fűzik hozzá.

Úgy vélekednek: mivel az elmúlt négy évben az ország újjászervezését, a nagyobb rendszerek, a közigazgatás, a közteherviselés és az oktatás átalakítását javarészt elvégezte a második Orbán-kormány, ezért a következő években nyugodtabb törvényalkotási munka és kormányzás következhet.

Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök már jelezte, hogy következő hetekben számít külföldi (uniós) támadásokra a rezsicsökkentés és a földtörvény ügyében, a magyar kormány pedig kész megvédeni ezeket az intézkedéseket.

Ebben a helyzetben a május végi európai parlamenti választás előtt várhatóan kiemelt kampánytémák lesznek ezek az ügyek - szögezik le.

A 2010-ben egyszer már elutasított politikusok által vezetett ellenzék vereséghez - folytatják - nagyban hozzájárulhatott a választási kampányban a baloldalhoz köthető korrupciós ügyek kirobbanása, az MSZP elnökhelyettesének eltitkolt, külföldi bankszámlája, valamint egy volt MSZP-s politikus botránykönyve is.

A kialakult helyzetben az MSZP hamarosan sorra kerülő kongresszusán, a két választási vereség után felmerülhet Mesterházy Attila pártelnök leváltása is - vélik.

A baloldali belharc kiéleződésére utal az is, hogy az európai parlamenti választáson külön listán indul az MSZP, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK), illetve a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetség. Miközben a parlamenti arányok alapján egyelőre biztosított a baloldalon az MSZP vezető pozíciója.

A Jobbik számára jó lehetőséget jelenthetnek az európai parlamenti választások, amelyen a radikális, euroszkeptikus pártok hagyományosan jól szerepelnek, az LMP pedig igyekszik majd alternatívát mutatni a régi baloldallal szemben, annak érdekében, hogy 2018-ban kormányzó erővé váljon.

A választási eredmények összességében azt mutatják, hogy a választók a radikalizmus, a radikális megoldás helyett sokkal inkább a stabilitás, a stabil kormány hívei - tartalmazza a Nézőpont gyorselemzése.