eur:
389.01
usd:
361.34
bux:
68698.95
2024. május 7. kedd Gizella

Választás - Az utolsó napon publikálta adatait az egyik közvélemény-kutató

Az öt közvélemény-kutató mérése megegyezik abban, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága a legnagyobb. A kampány nyertesének mindannyian a Jobbikot tartják. Kutatásaik eredménye a közös listát állító baloldal támogatottságában tér el némileg. A választások előtti utolsó napon az Ipsos is megjelentette kutatását, ezek az adatok is megtalálhatók összeállításunkban.

A táblázatban az öt cég legfrissebb adatai szerepelnek.Forrás: kutatóintézetek honlapjai, MTI

Századvég

A legfrissebb felmérés szerint március végén a kormányzó pártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat. Tovább csökkent azonban a baloldali közös lista támogatottsága, míg a Jobbik erősödött.

A pártpreferenciájukban bizonytalanok arányában további csökkenés látható, jelenleg már csak a választókorúak 27 százaléka tartozik ebbe a csoportba - derül ki a március 27. és 30. készült felmérésükből.

A Fidesz-KDNP támogatottsága január óta stabil, a teljes népesség körében 33 százalékos, vagyis - mint írták - az Orbán Viktor vezette kormánypártok a március végi eredmények tanúsága szerint jelentős előnnyel fordulhatnak a kampány utolsó hetére. Felmérésük szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 51 százalékos.

A baloldali közös listát támogatók aránya tovább csökkent, jelenleg a választókorúak 19 százaléka voksolna a Mesterházy Attila vezette pártszövetségre. A Századvég csökkenést tapasztalt a biztos szavazók között is: 25 százalékuk voksolna a közös listára.

Folytatódott a Jobbik hónapok óta tartó erősödése, a párt támogatottsága jelenleg 14 százalékos a teljes népességen belül. A Jobbik egyre jobban megközelíti a baloldali pártszövetséget: Vona Gábor pártjára a biztos szavazók 18 százaléka voksolna.

Az LMP a parlamenti bejutási küszöb határán mozog. A kutatás eredmények alapján a pártnak jó esélye van a bejutásra, hiszen a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is 5 százalékon állnak, a parlamentbe jutás a mozgósításon és az impulzusszavazatokon múlik.

Medián

A Fidesz-KDNP a szavazatok 38-44 százalékára számíthat, a baloldali összefogás 26-32 százalékra, a Jobbik 21-25 százalékra. A Medián felmérése szerint az LMP-re leadott szavazatok becsült aránya 3-5 százalék, parlamentbe jutásuk "kevéssé látszik valószínűnek".

A március 21-25. között felvett adatok alapján egyértelmű a Fidesz előnye. A "választani tudó biztos szavazók" kategóriájában 47 százalék a kormánypártok támogatottsága. Ugyanezen a soron az Összefogás pártjai 23 százalékot értek el, a Jobbik 21 százalékot. Vona Gábor azon kijelentése tehát, miszerint a "Jobbik beérte a baloldalt", megalapozottnak tűnhet, bár sokatmondó adat, hogy a "biztos szavazók" körében a Jobbik eredménye 13 százalék, a "kormányváltók" ezzel szemben itt 18 százalékot kapnak. A Fidesz-KDNP a biztos szavazóknál 40 százalékon áll.

A Medián elemzésében az is olvasható, hogy erősödött a szavazói aktivitás: a válaszadók 62 százaléka biztosnak gondolja, hogy elmegy szavazni. A szerzők ugyanakkor felhívják a figyelmet: a mostani mozgósítottság azért mondható magasnak, mert a ciklus közepén "riasztóan alacsony volt a részvétel mellett elkötelezettek aránya". A Medián szakértői megjegyzik, hogy a végső részvételi arányt most is, mint mindig, nehéz előre jelezni.

Legfrissebb adatait a Medián a HVG-ben publikálta.

Ipsos

A Fidesz-KDNP 40-45, az ötpárti ellenzéki szövetség 26-31, a Jobbik 19-23, az LMP 4-6 százalékos listás eredményt érhet el a vasárnapi parlamenti választáson az Ipsos prognózisa szerint. A közvélemény-kutató intézet szombaton, a választások előtti napon tette közzé elemzését.

A Fidesz-KDNP-t a választópolgárok 34 százaléka nevezte meg általa támogatott pártként, míg az ellenzéki összefogásnak 20 százalékos tábora van a választás előtti héten készített felmérés szerint. Előbbi 2,7 millió, utóbbi 1,6 millió választót jelent.

A Jobbikot 14 százalék mondta leginkább kedvelt pártjának, vagyis 1,1 milliós támogatottsága van, míg az LMP híveinek aránya 3 százalék, számuk negyedmillió.

A részvételüket biztosra ígérők és a napokban pártpreferenciával rendelkezők aránya 50 százalék körüli. Ha csak ők, tehát a biztos pártválasztók vennének részt a vasárnapi parlamenti választáson, akkor a Fidesz-KDNP valószínűleg 46 százalékot kapna, a baloldali összefogás pedig feltehetően 26 százalékot érne el az Ipsos szerint.

A harmadik helyen a Jobbik következne 19 százalékkal. Az LMP-nek egyedül, az összes, országos listát állító parlamenten kívüli pártnak pedig együttesen lehetne 4 százaléka.

Az Ipsos ugyanakkor a választói szándékok alapján ennél nagyobb részvételre számít, így a pártokra leadott szavazatok aránya is eltérhet a biztos pártválasztói körben mért adatoktól.

A közvélemény-kutató hangsúlyozza, hogy a választási előrejelzésnek minden eddiginél nagyobb nehézségei vannak. Ennek egyik oka, hogy a kutatás során felkeresett emberek jelentős hányada nem áll a felmérést végzők rendelkezésére. Az Ipsos ismertetése szerint a mostani vizsgálatban különösen nagy hangsúlyt fektettek a bizalmi légkör megteremtésére, így 2800 felkeresésből született ezer érdemi válasz.

Tárki

A véleménykutató mérései szerint a baloldali kormányváltók és a Jobbik támogatottsága kiegyenlítettebbé vált. Mint írták: a teljes népesség 38 százaléka támogatta a kormánypártokat, míg a Kormányváltók néven közös listát állító MSZP-Együtt-PM-DK-Liberálisok 16 százalékon, a Jobbik 15, az LMP pedig 4 százalékon. Egyéb pártot említett 2 százalék, 19 százalék viszont egyik pártot sem választotta, míg további 6 százaléknyian nem válaszoltak a pártpreferenciára vonatkozó.

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 51 százaléka mellett a Kormányváltók 21 százalékos, a Jobbik 20 százalékos, az LMP pedig 6 százalékos támogatottságot élvez. Egyéb pártok összesen 2 százalékot kapnának.

Választási részvételét a kérdezettek 54 százaléka ígéri biztosra. A Tárki szerint a tényleges részvételi arány ennél vélhetően magasabb lesz, és a részvétel mértéke alapvetően befolyásolhatja az eredményeket. Az alacsonyabb részvétel a jobboldali pártoknak kedvez, mert az ő bázisuk a legelkötelezettebb. A kisebb mértékű választói aktivitás egyértelműen kedvezőtlen az LMP számára, amelynek ezen a parlamenti bejutása múlhat. A baloldali ellenzéki lista is kedvezőbb eredményre számíthat, ha sikeresen mozgósít.

Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet április 3-án publikálta legfrissebb adatait. A választás előtti utolsó közvélemény-kutatásuk szerint a várható választási eredményhez legközelebb eső mérés alapján a Fidesz-KDNP 47, a baloldali közös lista pedig 28 százalékos listás eredményre számíthat. A Jobbik a baloldalhoz képest lemaradva 19 százalékot szerezhet, míg az LMP 5 százalékos eredményével elérheti a parlamenti bekerülési küszöböt.

A 2014. március 31. és április 2. között, 1500 fő telefonos megkérdezésével, nemre és korra régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív mintán készült közvélemény-kutatásban az összes megkérdezett 37 százaléka támogatta a Fidesz-KDNP-t, 19 százaléka a baloldali pártokat, 15 százaléka a Jobbikot, 2 százaléka pedig az LMP-t.

A szavazáson az összes megkérdezett 62 százaléka venne részt. A várható választási eredményhez legközelebb eső mérés, tehát a potenciális támogatottsági adatok alapján a Fidesz-KDNP 47, a baloldali közös lista 28, a Jobbik 19, az LMP pedig 5 százalékos listás eredményre számíthat.

Választani tudó biztos szavazók pártpreferenciái (százalék)
 NézőpontTárkiMediánIpsosSzázadvég
Fidesz-KDNP4751474651
Baloldali Összefogás2821232625
Jobbik1920211918
LMP56345
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×