Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mi okozhat bonyodalmakat a jövő évi választásoknál?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Várhatóan a választópolgárok voksolás előtti átjelentkezése és azok következménye okozza majd a legnagyobb problémát a jövő évi választások lebonyolításánál - mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Megyei Jogú Városok Szövetsége jegyzői kollégiumának rácalmási ülése után.

Pálffy Ilona közölte, hogy a tanácskozáson kiemelten foglalkoztak a 2014-es választások lebonyolításával. Szerinte az átjelentkezések nagy problémákat fognak okozni: a választópolgár ott fog szavazni, ahol a választás napján tartózkodik, de a lakóhelye szerinti egyéni választókerületi jelöltekre is voksolhat, nem csak a pártlistákra. Komoly logisztikai feladatnak nevezte az átjelentkezések ügyét, mert "a nem megfelelő szavazólapon megtett voksok érvénytelenek lesznek".

Hozzátette: könnyen előfordulhat, hogy egy-egy választókerületben akár száznál is több egyéni jelölti listára szavaznak a polgárok. Úgy vélte: különösen gondot okozhat ez a nagyobb üdülőközpontokban, mint Hévíz vagy Hajdúszoboszló.

Kérdésre válaszolva Pálffy Ilona elmondta, hogy a választásokkal kapcsolatos feladatok jegyzői hatáskörben maradnak, a helyi választási irodák is a polgármesteri hivatalokban működnek majd. Problémát okoz ugyanakkor, hogy a járások sok technikai eszközt elvittek a hivatalokból, illetve a választásokban jártas szakemberek nagy része is elment. Az NVI és a jegyzői kollégium közös feladata lesz a közeljövőben az új munkatársak felkészítése és a szükséges informatikai háttér biztosítása.

Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke szólt a szövetséggel közös fejlesztésükről, amely települési szolgáltatórendszerként működik. A program segítséget nyújt az önkormányzatoknak a beiskolázási körzetesítéseknél, a kötelező egészségügyi szolgáltatások igénybevételének rögzítésében, valamint a lakcím- és személyi adatok nyilvántartásában.

Az elnök előadást tartott a 1818-as számon elérhető, telefonos ügyfélszolgálati rendszer fejlesztéséről, amely a jövőben konkrét ügyintézést is lehetővé tesz. Beszámolt a kormányablakok informatikai fejlesztéséről és a webes ügysegédrendszer különböző szolgáltatásairól is.