eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nincs változás a kötelező nyugdíjazás ügyében - a nap hírei

Nem változott a kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében. Elégedett az új járási rendszer működésével a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Öten vesztették életüket egy közlekedési balesetben Karcagnál. A nap legfontosabb hírei január 6-án.

Nem változott a kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi Bertalan azután beszélt erről, hogy az LMP-s Szilágyi László Orbán Viktornak írt nyílt levelében a közszférában, azon belül az egészségügyi ágazatban alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő kormányhatározat ellen tiltakozott.

Elégedett az új járási rendszer működésével a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor a Kossuth Rádióban azt mondta: kisebb fennakadások csak az okmányirodáknál voltak, de összességében zökkenőmentes volt az átállás.

Az MSZP szerint igaztalan a kormányzat sikerkommunikációja és a kabinet elfordult azoktól, akiknek leginkább segíteni kellene. Gúr Nándor országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján közölte: a kormány arról beszél, hogy 55 ezerrel többen dolgoznak, mint egy évvel korábban, és nem arról, hogy 10 ezerrel kevesebben, mint egy hónappal ezelőtt.

Kiemelt járműipari központtá nyilvánította a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot a kormány. A Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg térségében megvalósult befektetéstől egymilliárd euró tőkebefektetést és 25 ezer új munkahely létrejöttét várják - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője.

Több mint 16 milliárd forint értékű fejlesztést valósít meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szolnoki Tiszamenti Regionális Vízművek. 4,7 milliárd forintból az ivóvíz minőségét javítják, a program 6 pályázati támogatással 50 szabolcsi települést érint. 11,6 milliárd forintból a szennyvíz-elvezetési- és tisztítási programot valósítják meg 16 településen.

Öten vesztették életüket egy közlekedési balesetben Karcagnál. Egy francia rendszámú terepjáró Debrecen irányába haladt, amikor eddig ismeretlen okból áttért a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött egy szabályosan közlekedő magyar rendszámú személyautóval. A vétlen járműben 5-en utaztak, 4 felnőtt a helyszínen életét vesztette, egy csecsemő a kórházban halt bele sérüléseibe. A terepjáróban utazó 3 ember közül senki nem sérült meg.

Csütörtökön mutatja be az új 5 eurós bankjegyet az Európai Központi Bank. Az tíz éve forgalomban lévő euróbankók első sorozatát fokozatosan lecserélik, az új papírpénzek már biztonságosabbak. Az új 5 eurós májusban kerül forgalomba.

Szíriában országos mozgósításra szólított fel a lázadók ellen az elnök. A hosszú hónapok óta első nyilvános beszédében Bassár el-Aszad össznemzeti konszenzuson alapuló koalíciós kormány megalakítását javasolta, amely megrendezné a választást. Általános amnesztiát, és egy, az ország egységét szavatoló charta népszavazásra bocsátását ígérte.

Egyiptomban a várakozásoknak megfelelően a kormány 10 tagját cserélte le az államfő. Az új miniszterek - köztük a kulcsfontosságú pénzügyi és belügyi tárca vezetői - letették esküjüket Mohamed Murszi előtt. Az iszlamista elnök a többi között azt várja az új kormánytagoktól, hogy élesszék újra az idegenforgalmat és tegyék vonzóvá az országot a külföldi befektetők számára.

Átfogó intézkedéseket tervez a fegyvertörvények szigorítására az amerikai elnök. Barack Obama visszaállítaná a támadófegyverek 2004-ben hatályát vesztett tilalmát, a jövőben minden fegyvervásárlásnál kötelezővé tennék a vevő hátterének ellenőrzését. Emellett országos nyilvántartást vezetnének minden fegyvereladásról és viszonteladásról.

A Szerelem című, francia-osztrák-német együttműködésben készült alkotást találta a múlt év legjobb filmjének az Amerikai Filmkritikusok Társasága. A koprodukciót Michael Haneke rendező országa, Ausztria nevezte a legjobb idegennyelvű film kategóriájában.

Személyesen az orosz elnöktő vette át Gérard Depardieu francia színész az orosz útlevelet a fekete-tengeri Szocsiban. Vlagyimir Putyin csütörtökön adományozott orosz állampolgárságot a 64 éves művésznek. Gérard Depardieu azután vette fontolóra állampolgársága megváltoztatását, hogy hazájában szerinte méltatlan bírálatok érték, amikor egy belga településen vásárolt ingatlant a francia adószabályok megkerülésére.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×