eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az államadósság az első számú probléma az ÁSZ elnöke szerint - a nap hírei

A totalitárius diktatúrák áldozataira emlékeztek Budapesten. Az ideinél 55 milliárd forinttal több fordítható jövőre az egészségügyre. Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást az országos tiszti főorvos. A nap legfontosabb hírei augusztus 23-án.

A köztársasági elnök szerint nincs értelme baloldali vagy jobboldali diktatúrákról beszélni, mert az áldozatoknak mindegy, hogy a szocializmus, a kommunizmus, vagy a fasizmus nevében követtek el velük szemben embertelen tetteket. Áder János a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából beszélt erről a Parlamentben Az államfő úgy fogalmazott: a diktatúrákkal szembenéző demokrataként nem elég az áldozatok oldalára állni, elkötelezettnek kell lenni a szabadság, a partneri együttműködés és az önrendelkezés mellett. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Szembesítés a múlttal című konferencián úgy fogalmazott: a közép-európai nemzetek számára a nemzetközi és a nemzetiszocializmus hasonlósága nem tudományos kérdés, hanem mindennapos tapasztalat. Hangsúlyozta: mindkettő ugyanazt a terrort, megalázást, önkényt és erőszakot használta országokkal, népekkel és osztályokkal szemben.

Az államadósságot nevezte Magyarország első számú problémájának az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László a 2006-2011 közötti államadósság alakulásáról készített számvevőszéki jelentést ismertetve elmondta: a vizsgált időszakban 64 százalékkal, 8.190 milliárd forinttal nőtt az államadósság. A jelentés szerint az államadósság-kezelés igénye nem indokolta a 2008-ban felvett IMF-hitelt és a 2009-es devizakötvény-kibocsátást sem.

Megküldte a jövő évi költségvetéshez kapcsolt háttér-információkat a Költségvetési Tanácsnak a Nemzetgazdasági Minisztérium. Csomós Dániel, a Tanács titkára elmondta: a dokumentumok elsősorban azokat a számításokat tartalmazzák, amelyek a 2013-as büdzsé fő számainak elfogadása után a munkahelyvédelmi akcióterv bevételi ellentételezését támasztják alá.

Átalakítja afganisztáni szerepvállalását Magyarország. A kormány döntése értelmében ez év októberétől nő, 2013 tavaszától pedig jelentősen csökken a magyar részvétel az afganisztáni NATO-műveletekben. Hende Csaba honvédelmi miniszter bejelentette, hogy a honvédség 2013 márciusában kivonja tartományi újjáépítési csoportját Baglán tartományból, és ezzel egy időben befejezi a tartományi fejlesztési tevékenységét is.

Hasznosnak tartaná az előzetes normakontrollt a választási feliratkozás ügyében a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: számos érv szól a regisztráció bevezetése mellett, a feliratkozásnak azonban egyszerűnek és könnyen elérhetőnek kell lennie.

Az ideinél 55 milliárd forinttal több fordítható jövőre az egészségügyre - közölte az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán Szolnokon, az egészségügyi szakdolgozók 43. országos kongresszusán emlékeztetett: az idén csaknem 31 milliárd forintból mintegy 17 ezer orvos mellett 71 ezer szakdolgozó kap béremelést. Hangsúlyozta: a jövő évi többlet háromnegyedét várhatóan újabb béremelésekre fordítja majd a minisztérium.

Az MSZP szerint az Fidesz-kormány gazdaságpolitikája miatt többszörösébe kerül az idei iskolakezdés a magyar családoknak, mint az előző években. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt elnökségi tagja az InfoRádióban elmondta: bár az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint az általános iskola első és ötödik évfolyamában átlagban 6500, a nyolcadikosoknál pedig 10 ezer forint egy tankönyvcsomag ára, van olyan iskola, ahol ennél jóval többet kell fizetni.

Sikertörténetnek nevezte a dél-bihari növénytermesztési mintaprogramot a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Czomba Sándor azt mondta: öt bihari településen 69 család vesz részt a hagyományos szántóföldi zöldségtermesztési kultúrát felélesztő programban. A politikus hangsúlyozta: a mintaprogramban dolgozók munkabérét és járulékait a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja.

A legfontosabb tejtermékek általános forgalmi adójának 5 százalékos sávba sorolását javasolja a Tej Terméktanács elnöksége. A szervezet közleményében azt írta, hogy az ágazatban kilátástalan helyzetet teremtett az idei aszály. A tájékoztatás alapján a takarmányárak beláthatatlan emelkedése, a felvásárlási árak és a tejtermelői támogatások idei csökkenése, valamint az euróárfolyam kiszámíthatatlan változása és a tejtermékek piacán tapasztalható importnyomás miatt a teljes ágazat ellehetetlenülhet.

Visszahelyeztek bírói tisztségébe egy életkora miatt felmentett bírónőt, miután a munkaügyi bíróság jogellenesnek ítélte a köztársasági elnök és a Kaposvári Törvényszék felmentő határozatát. A Kaposvári Törvényszék 62 éves bírónőjét, címzetes táblabírót július 6-ával mentette fel az államfő, majd tíz nappal később a Kaposvári Törvényszék elnöke. A felmentése október elsején lépett volna hatályba. Ha az ítélet jogerőssé válik, a bíróság megküldi azt a köztársasági elnöknek a bírói jogviszony helyreállításáért.

Átadták az M0-s autópálya kiszélesített első szakaszát. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: nemcsak gyorsul a forgalom, hanem biztonságosabb is lesz az M0-ás autópálya M1-es és M6-os közötti, kétszer 3 sávosra szélesített szakaszán.

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást az országos tiszti főorvos, miután a hét végéig nem várható lényeges változás az időjárásban, marad a kánikula. A déli, délkeleti megyékben továbbra is 35 fok fölötti hőmérséklet várható, a napi középhőmérséklet pedig 27-28 fok körül alakul. Pénteken és szombaton a hőmérséklet maximuma 34 és 39 fok között lesz. Az előrejelzés szerint a hőség szombaton tetőzik, ekkor a hőmérséklet több helyen még éjszaka is alig csökken 20 fok alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×