eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán: Magyarországnak érdemes elutasítani az uniós válságkezelést - a nap hírei

A kormányfő szerint Magyarországnak érdemes elutasítani az unió által javasolt válságkezelést. A módosított magyar jegybanktörvény-tervezettel sem elégedett az Európai Központi Bank. Magyar turisták sérültek meg egy törökországi buszbalesetben.

A miniszterelnök szerint Magyarországnak érdemes elutasítania az Európai Unió által javasolt válságkezelést. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a brüsszeli bürokraták által indítványozott lépések végrehajtása az ország kárára válna. A kormány két évét értékelő konferencián Orbán Viktor a válság utáni időszakra való felkészülés lépései között említette a méltányos közteherviselést és a fegyelmezett pénzügyi gazdálkodás fenntartását, a megállapodást a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel - úgy, hogy közben Magyarország a pénzpiacokon marad -, és nyitást a keleti pénzpiacok felé.

Az MSZP szerint amíg Orbán Viktor és a Fidesz újabb győzelemről beszél, a tények azt mutatják, hogy a beruházások és a munkahelyek sem szaporodnak. A Jobbik szerint az Orbán-kormány első két éves tevékenysége növekvő vagyoni különbségeket, az európai fejlődéstől egyre jobban leszakadó társadalmat és gazdaságot eredményezett Magyarországon. Az LMP úgy véli, hogy a kormányfő félreérti az ország helyzetét és lehetőségeit. Az ellenzéki párt szerint a kiszámítható jogalkotás, az egykulcsos adó visszavonása és a közszolgáltatások leépítésének megállítása nem Brüsszelnek és a Valutaalapnak, hanem a magyar társadalomnak tenne jót.

A módosított jegybanktörvény-tervezettel sem elégedett az Európai Központi Bank. A szervezet az MNB-törvényhez eddig benyújtott és parlamenti szavazásra váró módosításokról kiadott véleményében úgy fogalmazott: a tervezett változtatások továbbra sem oldják meg a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével összefüggésben korábban megfogalmazott aggályokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Központi Bank véleményére reagálva közölte: tovább folynak az ötoldalú egyeztetések a jegybanktörvény finomításáról.

Éves szinten 8-10 milliárd forint plusz terhet jelent a telefonadó a Vodafone Magyarországnak. Diego Massidda, a társaság vezérigazgatója közölte: ez néhány milliárd forinttal meghaladja a válságadót, de ezt már nem tudják egyedül vállalni, ezért megosztják az előfizetőkkel. Hangsúlyozta: az emelés miden esetben kisebb lesz, mint a cégre kivetett adó. A Vodafone Magyarország július 1-jétől tarifamódosítást hajt végre, ez a bónuszperceket, valamint az egymás közötti ingyenes beszélgetéseket, illetve a speciális Vodafone-díjcsomagok által kínált egyéb ingyenes kedvezményeket nem érinti.

Mintegy 4000 fős létszámhiánnyal üzemel a honvédelmi rendszer - mondta a honvédelmi miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt tartott éves beszámolójában. Hende Csaba hozzátette: jelentkezők lennének ezekre a posztokra, de nincs pénz a foglalkoztatásukra. A bizottsági ülés után a miniszter az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy az eredetihez képest összesen mintegy 30 milliárd forint többletpénzt kért a honvédelmi minisztérium a jövő évi költségvetésben.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet számítása szerint a dohányzás évente mintegy 80 milliárd forintos veszteséget jelent a magyar társadalomnak. A dohányzásmentes világnapon közölt adatok szerint 2010-ben a dohányzással kapcsolatos állami bevételek meghaladták a 360 milliárd forintot, míg a társadalom ezzel kapcsolatos kiadása 441 milliárd forint volt. A kiadások jelentős részét a dohányzással összefüggő egészségi problémák kezelésére fordították, ami az Egészségbiztosítási Alapot terhelte.

Magyar turisták sérültek meg egy törökországi buszbalesetben - erősítette meg az InfoRádiónak az isztambuli magyar főkonzul. Kiss Gábor elmondta: az autóbuszon 30 magyar állampolgár és a 4 fős török személyzet utazott. A baleset a délnyugat-törökországi Bodrum közelében történt, amikor a busz összeütközött egy török személygépkocsival. A magyar utasok közül 17-en könnyebben megsérültek, a baleset egyetlen súlyos sérültje, a gépkocsit vezető török férfi.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×