eur:
392.62
usd:
365.73
bux:
66870.01
2024. április 26. péntek Ervin

Május 2-án választ államfőt az országgyűlés - a nap hírei

Május 2-án 10 órakor választ új köztársasági elnököt a parlament. 2013-ban már jelentős gazdasági növekedésre számít Magyarországon a kormányfő. Megszületett a bérmegállapodás a honvédelmi tárca és a szakszervezetek között.

Május 2-án 10 órakor választ új köztársasági elnököt a parlament. Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság ülése után elmondta: az időpontot a hétfői plenáris ülésen jelentik be, ettől kezdve péntek reggelig lehet ajánlásokat gyűjteni az új államfő személyére.

2013-ban már jelentős gazdasági növekedésre számít Magyarországon a kormányfő. Orbán Viktor az Inform Média lapcsoportnak adott interjúban fontos célnak nevezte, hogy 2012 végén az ország ne tartozzon a recesszióban lévő európai országok közé, 2013-ban pedig beléphessen a legdinamikusabban növekedő európai gazdaságok közé.

Nehéz év után új kihívásokra számít a Magyar Bankszövetség elnöke. Patai Mihály a testület ülésén közölte: a célok megvalósításához stabil gazdasági környezet szükséges, amelynek előfeltétele, hogy Magyarország minél előbb megkezdje a tárgyalásokat a valutaalappal és az unióval.

Központinak nevezte a családi gazdaságok szerepét a globális élelmezésbiztonság megteremtésében a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor Bakuban, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete regionális konferenciáján a fenntarthatóságról is beszélt. Szerinte enélkül hosszú távon nem biztosítható megfelelő mennyiségben az egészséges élelmiszerek termelése.

Továbbra is nagy az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kedvezményes honosítással megbízott miniszteri biztosa. Wetzel Tamás Nagyváradon azt mondta: a magyar hatóságok a 250 ezredik állampolgársági dossziét iktatták, az igénylők közül pedig 157 ezren már letették az állampolgársági esküt.

Megszületett az ez évre szóló bérmegállapodás a Honvédelmi Minisztérium és a szakszervezetek között. Hende Csaba tárcavezető elmondta: az egyezséggel sikerült elérni, hogy a katonák és a polgári alkalmazottak elfogadható fizetést kapjanak. Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke közölte: reménykednek abban, hogy a 2013-ban az Országgyűlés elé kerülő új honvédségi törvényben már a katonák fizetését is rendezik.

Május elsejétől kormánybiztosként irányítja a közösségi közlekedés megújítását Fónagy János. A parlamenti államtitkár megbízatása egy évre szól. Feladatát díjazás nélkül látja el.

30 napon belül közös megegyezéssel távozik a MÁV Zrt. éléről a nemzeti vasúttársaság elnök-vezérigazgatója. Az új vállalatvezető hivatalba lépésének időpontjáról később döntenek. Szarvas Ferenc 2010 augusztusa óta irányította a vasúttársaságot.

További 15 milliárd forintot kaphat a BKV a működésére, ha a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadja a pénzügyi főpolgármester-helyettes költségvetés-módosításról szóló javaslatát. A főváros idei költségvetésében összességében 10 százalékos, differenciáltan végrehajtandó zárolást írtak elő, hogy megőrizzék a BKV működőképességét.

Súlyos szerződésszegés miatt azonnali hatállyal fel akarja bontani a Fővárosi Cigány Önkormányzattal kötött támogatási szerződést a fővárosi önkormányzat. Az előterjesztésről jövő szerdán tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. A szerződésbontás után a kifizetett 4 millió 10 ezer forintos támogatás kamatokkal növelt összegét követelné vissza a főváros.

Lemondott posztjáról a pécsi Gandhi Gimnázium igazgatója. Gidáné Orsós Erzsébet személyes okokra hivatkozva kérte munkaviszonyának megszüntetését közös megegyezéssel. Az új igazgatót pályázat útján nevezik ki, addig Ignácz István, a gimnázium jelenlegi igazgatóhelyettese látja el a vezetői feladatokat.

Megkezdődött a világörökség éve. A Budapest Világörökségéért Alapítvány ünnepi megnyitóján Horváth János elnök emlékeztetett arra: április 16-án az Országgyűlés egyhangú döntéssel fogadta el, hogy 2012 a világörökség éve legyen.

Ökojátszótérrel, megújulóenergia-tanösvénnyel, a fenntartható közlekedésről szóló kiállítással, emellett pedig TudásPresszóval és zöld büfével várja az érdeklődőket 3 napon át a második Tudományfesztivál. A programsorozat célja, hogy a nagyközönség számára is kézzelfoghatóvá tegyék a magyar kreativitás és innováció eredményeit.

Előzetes letartóztatásba helyezte a keddi soproni kettős gyilkosság gyanúsítottjait a Győri Városi Bíróság. A 3 gyanúsított közül az egyik esetében jogerős a határozat, a másik két gyanúsított ügyvédje viszont fellebbezést nyújtott be. A dokumentumokat a megyei törvényszék bírálja el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×