eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nyilvános a névsor - megkezdheti munkáját az új egészségügyi szakmai kollégium

Egyetlen szakmai kollégium, hatvan tagozat és tanács segíti ezentúl az egészségügyért felelős miniszter munkáját. Lezárult a három-háromfős szakmai tagozati, továbbá az 5-15 fős szakmai kollégiumi tanács jelölésének határideje - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága a múlt hónap végén jelentette be, hogy április elsejétől átalakul a szakmai kollégiumi rendszer. A tagozatok az egészségügyért felelős miniszter tanácsadó testületei, míg a tanácsok a szakma véleményalkotó szervezetei lesznek.

A tanácsok feladata az irányelvek, protokollok és módszertani levelek összeállítása lesz, de ez a grémium véleményezi majd az új vizsgálati módszereket, javaslatot tesz a szakmai vezetői pályázati kiírások követelményeire, állást foglal a pályázók szakmai megfeleléséről.

A tanácsok a szakterületük tudományos fejlődéséből adódó információk és a napi gyakorlat legfontosabb problémás kérdéseit is továbbítják a szakmai kollégium érintett tagozata felé. A jövőben az új kollégium maga is tehet ajánlásokat, javaslatokat például az ellátórendszer átalakítása, vagy a minimumfeltételek megfogalmazása tekintetében.

Mind a szakmai kollégium, mind pedig a tanácsok tagjainak megbízatása négy évre szól, azonban a területért felelős miniszter, vagy a tanácsok tagjait delegáló testületek jogosultak az általuk kinevezett személyek visszahívására.

A tagozatok tagjaira a szakmai és civil szervezetek, valamint a szakpolitika részéről érkező ajánlásokat Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár áttekintette. Az elmúlt hetekben a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) egyeztetett a különböző szervezetekkel a tanácsok tagjait illetően.

A megalakuló testületre jelentős munka vár különösen abban, hogy a minisztérium Semmelweis-tervében megfogalmazott átalakítások szakmai érvrendszer mentén valósuljanak meg, ezt ugyanis elsősorban e szervezet tudja megjeleníteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×