eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Orbán: Sínen van az uniós gazdasági kormányzás ügye - a nap hírei

Jól halad az uniós gazdasági kormányzás ügye - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a magyar uniós elnökség első félidejét értékelő sajtótájékoztatóján.

A kormányfő a kitűzött elnökségi célok közül az európai energiastratégia kialakítását, a romastratégia megalkotását, valamint az unió bővítésének kérdését is megemlítette. A kormányfő szólt arról is, hogy az uniónak mielőbb le kell zárnia a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal.

Tárgyal Brüsszel és Washington az adatvédelmi egyezményről

Szorosabb együttműködést szorgalmaztak a korrupció és a terrorizmus elleni harcban a gödöllői amerikai-uniós bel- és igazságügyi miniszteri találkozó résztvevői. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta: a legfontosabb eredmény, hogy a korábbi előkészítő szakértői egyeztetés után már hivatalosan is megkezdődtek a tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti átfogó adatvédelmi egyezményről.

Tiltakoznak a bírák a nyugdíjkorhatár csökkentése miatt

A magyar közjogi méltóságok után az Európai Unió illetékeseihez fordultak a bírósági vezetők nyugdíjkorhatáruk tervezett csökkentése miatt. A Legfelsőbb Bíróság, az ítélőtáblák és tizenöt megyei bíróság vezetői levelükben szakmailag megalapozatlannak nevezték a kormánypártok javaslatát, amely szerint az új alaptörvényben 70-ről 62 évre csökkentenék a bírák nyugdíjba vonulásának idejét. Az Országgyűlés hétfőn támogatta a bírók szolgálati idejére vonatkozó, alaptörvényhez benyújtott kormánypárti javaslatot.

Tovább járőröznek a polgárőrök Hajdúhadházon

A belügyminiszter szerint szabálysértést követtek el a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai Hajdúhadházon. Pintér Sándor Gödöllőn azt mondta: a hatóságok a törvénysértéseknek megfelelően járnak el az ügyben. Korábban Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő közölte: folytatják a járőrözést a Hajdú-Bihar megyei településen, és erről tájékoztatta a helyi rendőrkapitányságot. Az egyesület 200 tagja kedd óta két héten át demonstratív jelleggel járőrözik a közbiztonság javításáért. Az akciót a térség fideszes országgyűlési képviselője mellett a szocialisták és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is elítélte, hat civil szervezet pedig a kormány határozott fellépését kérte.

Új felsőoktatási koncepció készül

Új felsőoktatási koncepció kidolgozását kérte az oktatási államtitkártól a miniszterelnök. Orbán Viktor a többi között a hatástanulmányokat és háttérszámításokat hiányolta. Hoffmann Rózsának két hét áll rendelkezésére az új tervezet elkészítésére, ezután várhatóan májusban tárgyal ismét az anyagról a kabinet.

Moszkvai ingatlanügy: meghallgatták Bajnai Gordont

Tanúként hallgatták meg Bajnai Gordon volt kormányfőt a moszkvai magyar kirendeltség eladása miatt indult eljárásban. A volt kormányfő 2008-ban gazdasági és fejlesztési miniszterként részt vett egy dobogókői kormányülésen, ahol tájékoztatás hangzott el a képviseletről. 2009-ben pedig miniszterelnökként Balázs Péter volt külügyminiszteren keresztül vizsgálatot indított az épület eladása miatt.

Nemet mondott a médiatanács a kiadói fúzióra

Nem járult hozzá az Axel Springer és a Ringier kiadóházak fúziójához a médiatanács. A testület indoklása szerint az egyesülés veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését. A svájci hátterű Ringier és a német Axel Springer kiadóvállalat tranzakcióját minden más érintett közép- és kelet-európai piacon jóváhagyták.

Budapest Nagydíj Per Olov Enquistnek

Per Olov Enquist svéd író vehette át az idén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendég alkotójának járó Budapest Nagydíjat. Az elismerést Tarlós István főpolgármester adta át a négy napos könyvünnep megnyitója előtt. A svéd alkotó sajátos önéletrajzi regényként jellemezte az Egy másik élet című, legújabb kötetét.

Líbiáról tanácskoztak a NATO-külügyminiszterek

A civilek elleni erőszak azonnali beszüntetésére szólították fel a líbiai rezsimet a NATO tagországok külügyminiszterei. Az észak-atlanti szövetség főtitkára a kétnapos berlini tanácskozás első napjának záró értekezletén hangsúlyozta: addig folytatják a katonai akciókat, amíg a Moammer Kadhafihoz hű erők nem hagyják abba a polgári lakosság elleni támadásokat. A külügyminiszterek azt is követelték, hogy a rezsim támogassa a humanitárius segítség biztonságos eljuttatását a rászorulókhoz. A líbiai konfliktus rendezéséről tartott vitában a tagállamok külügyminiszterei mellett részt vettek a nem NATO tagországok képviselői is.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×