eur:
389.44
usd:
361.52
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Színjáték" a parlamentben - így reagáltak Orbán Viktor beszédére a pártok

A választók tavaly, a szavazáskor sem a Fidesz alkotmányozási terveiről, sem a gazdaságpolitikájáról nem tudtak semmit - reagált hétfőn a parlamentben a miniszterelnök napirend előtti felszólalására az LMP frakcióvezetője. Az MSZP arra volt kíváncsi, hogy visszahívják-e Wittner Máriát?

Schiffer András szavai szerint egy éve nem volt szó egykulcsos adórendszerről, "szegényellenes társadalompolitikáról" és "főként nem volt szó arról, hogy ezt a társadalom- és gazdaságpolitikát önök be akarják betonozni. Amire itt önök készülnek az pontosan az emberek választási szabadságának elvétele" - mondta az ellenzéki politikus Orbán Viktor napirend előtti beszédére reagálva.

"Színjáték"

A képviselő szerint ugyanis egy demokratikus választáson nem az az igazi kérdés, hogy melyik párt lesz hatalmon, vagy hogyan hívják majd a miniszterelnököt, hanem az, hogy például 2014-ben lesz-e lehetőségük a választóknak, hogy azt mondják: "ebből a társadalom- és gazdaságpolitikából nem kérnek". Schiffer András szerint ezekre a kérdésekre kell válaszolni, mert az elmúlt hetekben lefolytatott nemzeti konzultáció "önmagában egy színjáték".

A frakcióvezető a kormánypárti képviselők keltette hangzavar közepette azt mondta, hogy szerinte a kormány azért nem kér népszavazást az alaptörvényről, mert "a magyar emberek nem fognak megerősíteni egy olyan alkotmányt, ahonnan törlik a szociális biztonsághoz való jogot, ahonnan törlik az egészséges környezethez való jogot, ahol a következő kormányzatnak nem lesz szabadsága abban, hogy igazságos társadalompolitikát, a társadalmi egyenlőséget érvényesítő társadalompolitikát vigyen véghez".

Kövér László házelnök ekkor közbeavatkozott, és azt mondta a teremben ülőknek, hogy "nyugodtan, higgadtan hallgassák végig" a frakcióvezető felszólalását. A kormánypárti képviselőkhöz fordulva hozzátette: "utána lesz módja miniszterelnök úrnak válaszolni, önöknek pedig a legközelebbi frakcióülésen lesz módjuk felkészíteni a miniszterelnöküket, hogy ha esetleg úgy gondolják, hogy nem tud maga válaszolni az elhangzottakra".

Alkotmányos szint

A beszédét ezt követően folytató Schiffer András azt mondta, örül annak, hogy a kormányfő alkotmányos garanciát akar adni a jövő nemzedékeknek. Meglátása szerint viszont nem "valamilyen garancia kell", hanem ezeket a jogokat alkotmányos szintre kell emelni, és nem szabad megszüntetni a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának intézményét.

Egyetértett azzal a felvetéssel, hogy a miniszterelnök alkotmányos garanciát kért az "offshore lovagokkal" szemben. Azt mondta, akkor ez ügyben újra beterjesztik azt a javaslatukat, amit a kormánypártok a szocialistákkal együtt egyszer már leszavaztak. Egyetértett azzal is, hogy a nemzeti vagyonnak alkotmányos védelmet kell adni, de egyúttal megkérdezte, hogy milyen védelmet kapnak a közszolgáltatások.

Lázár: A következő öt-tíz év legfontosabb társadalmi vitája

Lázár János a miniszterelnök felszólalására reagálva azt mondta: a családi szavazati jog ma könnyen lehet, hogy kimarad az alkotmányból, de ennek kapcsán a következő öt-tíz év legfontosabb társadalmi vitája előtt állnak. A kormánypárti politikus hozzátette: azoknak is kell, hogy joguk legyen Magyarországon, akik ebben az országban tisztességesen adót fizetnek és eltartanak mindenkit, aki egyébként nem tud munkát végezni.

Az aktív korú keresők érdekében át kell gondolni, hogyan tudják az ő érdekeiket védeni, hogy a választási kampányok ne silányuljanak a 13. havi nyugdíj kérdéséve, hanem szóljanak azokról és azoknak is, akik ezt az országot eltartják - hangsúlyozta.

Új irány

Az életfogytiglani szabadságvesztés kapcsán világosnak nevezte az állásfoglalást, s felidézte, hogy a véleményt megfogalmazók közül több mint 825 ezren mondták azt, hogy a tényleges életfogytiglani intézményét be kell emelni az alkotmányba. Mi nem csak ezt fogjuk megtenni - folytatta - hanem szeretnénk, ha az önvédelemhez való jog és a tulajdon megvédésének joga is bekerülne az alaptörvénybe.

Ez a büntetőpolitikának a három csapással együtt egy új irányt ad, amely első helyen a jogkövetőket tartja tiszteletben és azok érdekeit védi, s leszámol azzal a fogalommal, amely néhány éve megélhetési bűnözésként került be a közgondolkodásba. Lázár János leszögezte: megélhetési bűnözés nem létezhet ebben az országban.

A frakcióvezető arról, hogy a házelnök helyre utasította a bekiabáló kormánypárti képviselőket, azt mondta, tiszteletben tartják, amit mondott, csak hazugságok elhangzása közepette nehéz türelmet tanúsítani, az pedig felháborító, hogy egymillió választópolgár fontosnak tartotta az alkotmányozásban való részvételt, az LMP pedig nem tartja fontosnak, hogy parlamenti munkáját elvégezze, és parlamenti esküjének eleget tegyen. Szemben állnak azzal az egymillió emberrel, aki elmondta véleményét - mondta az ellenzéki párt képviselőihez fordulva.

Hozzátette: ez az egymillió sokkal több, mint ahányan az LMP-re szavaztak, érdemes lenne a véleményüket tiszteletben tartani. Felszólította az ellenzéki párt politikusait, jöjjenek vissza az alkotmányozásba, vegyenek rész a további vitákban, adják be módosító indítványaikat. Nem olyan lakossági fórumokat kell tartani, ahol három ember vesz részt, a törvényhozói munkára nem csak lehetőségük van, az kötelességük is - jegyezte meg.

Wittner Mária fideszes képviselő előző heti megjegyzésére reagálva azt mondta: az alkotmány a legnagyobb értékek között tartja nyilván a véleménynyilvánítás szabadságát, amelyet nem kívánnak semmilyen formában sem korlátozni.

A véleménynyilvánítás szabadságába a mi meggyőződésünk szerint Wittner Mária véleménye is beletartozik - hangsúlyozta a kormánypárti politikus annak kapcsán reagálva, hogy Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető azt tudakolta a kormányfőtől, egyetért-e a fideszes képviselő Horn Gyulát és Toller Lászlót érintő szavaival.

MSZP: visszahívják-e Wittner Máriát?

Az MSZP frakcióvezetője Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagálva azt akarta megtudni, hogy a kormányfő egyetért-e azokkal a mondatokkal, amelyeket a fideszes Wittner Mária mondott Horn Gyuláról és Toller Lászlóról.

Mesterházy Attila emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök hétfői beszédében is említette az új politikai kultúrát, más alkalommal többször is szólt az emberi méltóságról, illetve korábban egy jobbikos felvetésre úgy reagált, hogy minden emberi élet értékes.

MSZP frakcióvezetője ezután azt kérdezte a kormányfőtől, hogy egyetért-e a fideszes képviselő mondataival, illetve, "hogy ha nem ért egyet ezzel, akkor lesz-e ennek következménye a Fidesz-frakcióban, és visszahívják-e a parlamenti mandátumából".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×