eur:
401.21
usd:
365.65
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Sikertelen támadások a választási informatikai rendszer ellen

Az elmúlt két hónapos felkészülés lehetővé teszi, hogy vasárnap az informatikai eszközzel biztosított választás zökkenőmentes legyen - mondta Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) vezetője. A közelmúltban saját maguk "etikus" támadást intéztek a KEK KH szerverparkjai ellen, azaz megpróbáltak tudatosan behatolni az eszközparkba, ám ezek a támadások nem értek célba.

Elkülönül a "nyílt világtól" a választási informatikai belső rendszer, az információk a belső tájékoztató rendszerből "áramlanak" a "nyílt világ" felé, ahonnan nincs hozzáférési lehetőség a belső rendszerhez - mondta Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) vezetője a választási felkészülésről tartott szombati, budapesti sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: a választás nem az informatikai rendszerben, hanem a fülkékben dől el, az informatikai rendszer mindössze segíti a választás előkészítését, lebonyolítását. Mint mondta, az informatikai tájékoztató rendszer kialakítása megfelelő garanciát ad arra, hogy sem belülről, sem kívülről ne tudjanak illetéktelenek hozzáférni az informatikai rendszerhez.

A KEK KH vezetője bemutatta a választási infrastruktúra ábráját is. E szerint a 289 okmányirodában, az anyakönyvi szolgáltató rendszerbe bekapcsolt 1690 végponton rögzítik a szavazás napján a 85 ezer adatlapot és jegyzőkönyvet. Ezek az adatok zárt hálózaton jutnak el a belső szervermodulhoz.

Innen tűzfalon keresztül juttatják el az adatokat további feldolgozásra a VIP-szolgáltatást igényelt szervezethez (pártokhoz, médiumokhoz), valamint egy "lapgenerátor" az adatokból előállítja azt a weboldal-képet, amit a www.valasztas.hu internetes tájékoztató oldalon közzétesz az Országos Választási Iroda (OVI). A választás eredményét az interneten nyomon követők tehát nem közvetlenül az adatbázisból látják a beérkező adatokat, hanem a "lapgenerátor" által készített oldalakat töltik le.

Ez a kapcsolat egyirányú: a "nyílt világból" nem lehet elérni a belső, központi szervermodult, így nem is lehet módosítani a beérkező adatokat.

Az OVI által közzétett adatok csak a gyors tájékoztatást szolgálják, a választás eredményét az illetékes választási bizottságok a papíralapú jegyzőkönyvek alapján állapítják meg.

Ignácz István beszámolt arról is, hogy bővítették a naplózó rendszert, és a nagyobb biztonság érdekében a választás napján a választási munkában részt nem vevő gépeket kitiltják a hálózatból. Hozzátette: a választás napján figyelik és szűrik a rosszindulatú felhasználókat.

Hangsúlyozta: az elmúlt két hónapban felkészültek arra, hogy a választás estéjén az informatikai eszközzel biztosított választás zökkenőmentes legyen. Megjegyezte, hogy a közelmúltban saját maguk "etikus" támadást intéztek a KEK KH szerverparkjai ellen, azaz megpróbáltak tudatosan behatolni az eszközparkba, ahol tárolják és feldolgozzák az adatokat, ám ezek a támadások nem értek célba.

Ignácz István felidézte: a KEK KH többi között vezeti a névjegyzék készítéséhez szükséges közhiteles nyilvántartásokat, adatokat szolgáltat a választásra jogosultak nyilvántartásából a jelölteknek, illetve pártoknak (ha ezt kérik és fizetnek érte).

Vetési Iván, a KEK KH miniszteri biztosa elmondta, a választás estéjén 85 ezer adatlapot és jegyzőkönyvet rögzítenek majd a 289 okmányirodában és az anyakönyvi szolgáltató rendszerbe bekapcsolt 1.690 településen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×