eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jó hír: nem lesznek iskolabezárások a fővárosban

Nem zárnak be és nem vonnak össze újabb általános- és középiskolákat Budapesten, vagyis szeptember elsején ugyanannyi oktatási intézményben kezdődik meg a tanítás, mint amennyi a 2009-2010-es tanévben működött. A fővárosi kerületek oktatási osztályai az InfoRádiót úgy tájékoztatták, tömeges pedagóguselbocsátásokra sem kell számítani - csak azok a tanárok veszíthetik el állásukat, akiknek az intézmények az augusztus végi tantárgyfelosztás során nem tudnak megfelelő számú órát adni.

A diákok létszáma azonban tovább csökken a fővárosban is - országszerte az elmúlt tíz évben az általános iskolások 170 ezerrel, a gimnazisták és a szakközépiskolások pedig 43 ezerrel lettek kevesebben.

Budapesten 2002 és 2006 között 30 százalékkal kevesebb középiskolás diák iratkozott be az oktatási intézményekbe, és a következő három évben is további létszámcsökkenésre számítanak. Amikor tapasztalták a létszámcsökkenést, akkor döntöttek iskolák bezárásáról, illetve összevonásáról. Most azonban ettől nem kell tartani - mondta Germánné Vastag Györgyi, a fővárosi közgyűlés oktatási bizottságának elnöke.

Budapesten a kivételek közé tartozik a 11. és a 3. kerület, ahol nőtt az óvodások és az általános iskolások száma is. Győrfiné Molnár Ilona, Újbuda humánszolgálati igazgatója az InfoRádiónak elmondta, szeptemberben az előző évinél 87-tel több általános iskolás diák kezdi meg tanulmányait az oktatási intézményekben, és a következő években sem számítanak létszámcsökkenésre, az óvodákba ugyanis kétszázzal több gyermeket írattak be a szüleik idén nyáron, mint egy évvel korábban.

A harmadik kerületben stagnál az általános- és középiskolai tanulók száma - erről Meczer Erzsébet, az óbudai önkormányzat oktatási bizottságának elnöke beszélt az InfoRádiónak. Hozzátette: pozitív viszont, hogy az óvodai induló létszám idén magasabb az előző évinél. Akad néhány olyan intézmény, ahol engedélyezték a nagyobb létszámot, mint például a nemzetiségi oktatást végző, illetve hátrányos helyzetű tanulókat foglalkoztató iskolákban.

A 2010-2011-es tanév szeptember elsején kezdődik, és 2011. június 15-ig tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×