Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jó hír: nem lesznek iskolabezárások a fővárosban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem zárnak be és nem vonnak össze újabb általános- és középiskolákat Budapesten, vagyis szeptember elsején ugyanannyi oktatási intézményben kezdődik meg a tanítás, mint amennyi a 2009-2010-es tanévben működött. A fővárosi kerületek oktatási osztályai az InfoRádiót úgy tájékoztatták, tömeges pedagóguselbocsátásokra sem kell számítani - csak azok a tanárok veszíthetik el állásukat, akiknek az intézmények az augusztus végi tantárgyfelosztás során nem tudnak megfelelő számú órát adni.

A diákok létszáma azonban tovább csökken a fővárosban is - országszerte az elmúlt tíz évben az általános iskolások 170 ezerrel, a gimnazisták és a szakközépiskolások pedig 43 ezerrel lettek kevesebben.

Budapesten 2002 és 2006 között 30 százalékkal kevesebb középiskolás diák iratkozott be az oktatási intézményekbe, és a következő három évben is további létszámcsökkenésre számítanak. Amikor tapasztalták a létszámcsökkenést, akkor döntöttek iskolák bezárásáról, illetve összevonásáról. Most azonban ettől nem kell tartani - mondta Germánné Vastag Györgyi, a fővárosi közgyűlés oktatási bizottságának elnöke.

Budapesten a kivételek közé tartozik a 11. és a 3. kerület, ahol nőtt az óvodások és az általános iskolások száma is. Győrfiné Molnár Ilona, Újbuda humánszolgálati igazgatója az InfoRádiónak elmondta, szeptemberben az előző évinél 87-tel több általános iskolás diák kezdi meg tanulmányait az oktatási intézményekben, és a következő években sem számítanak létszámcsökkenésre, az óvodákba ugyanis kétszázzal több gyermeket írattak be a szüleik idén nyáron, mint egy évvel korábban.

A harmadik kerületben stagnál az általános- és középiskolai tanulók száma - erről Meczer Erzsébet, az óbudai önkormányzat oktatási bizottságának elnöke beszélt az InfoRádiónak. Hozzátette: pozitív viszont, hogy az óvodai induló létszám idén magasabb az előző évinél. Akad néhány olyan intézmény, ahol engedélyezték a nagyobb létszámot, mint például a nemzetiségi oktatást végző, illetve hátrányos helyzetű tanulókat foglalkoztató iskolákban.

A 2010-2011-es tanév szeptember elsején kezdődik, és 2011. június 15-ig tart.