Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mikor mehetnek a férfiak is nyugdíjba negyven év után?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Már januárban életbe léphet az a törvény, amely negyven év munkaviszony után lehetővé teszi a nők nyugdíjba vonulását - közölte az InfoRádióval a Fidesz szakpolitikusa. Iván László szerint ez a változtatás a korábbi hírekkel ellentétben nem több tízezer, hanem csak hatezer nőt érint. Tervezik a férfiak nyugdíjazásának megreformálását is, de nem jövőre.

Jövő januártól léphet hatályba az a törvény, amely révén negyven év szolgálati idő után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők - mondta az InfoRádiónak a Fidesz országgyűlési képviselője. Iván László kifejtette, hogy a tervezetről a kormány az ősszel tárgyal majd, ezt követően dönthet róla a parlament.

A negyven évnyi szolgálat a nők sok energiáját emészti fel, és mivel hosszabb ideig élnek, így nyugdíjasként a családban is többet segíthetnek majd - vélekedett.

Iván László kiemelte: a döntés a korábbi hírekkel ellentétben nem több tízezer, hanem hatezer nőt érinthet. Az életkortól függetlenül nyugdíjba vonuló nők a teljes jogú öregségi nyugdíjat kapják meg - tette hozzá.

A Fidesz politikusa szólt arról is, hogy a szakértők dolgoznak azon, hogy kiderüljön, mekkora költségvetési vonzata lesz a lépésnek, a kabinet döntéséig meglesznek az adatok. Mindez nem kötelezettség, csak lehetőség a nők számára, akik ugyanúgy munkát is vállalhatnak majd a nyugdíj mellett a meglévő szabályozás szerint - közölte.

Téma a férfiak kedvezményes nyugdíjazása is, de ősszel nem tervezik ennek a bevezetését, mivel a várható kapacitás a férfiak szempontjából szűkösnek látszik - hangsúlyozta Iván László, hozzátéve, ezt nem kell diszkriminációnak tekinteni. A parlamenti képviselő szerint a gazdaság teljesítőképességétől és a felhalmozható nyugdíjalaptól is függ, hogy a férfiak is mehetnek-e nyugdíjba negyven év szolgálati idő után.

Hanganyag: Herczeg Zsolt