eur:
393.49
usd:
367.82
bux:
67211.28
2024. április 26. péntek Ervin

Hét veterán élte túl a választást

Mindössze heten maradnak országgyűlési képviselők a rendszerváltáskor összeült Parlament tagjai közül a mostani választást követően. Közülük hatan a Fidesz-KDNP frakciójában ülnek majd, míg az ellenzéki képviselők közül egyedül Vitányi Iván tagja 1990 óta az Országgyűlésnek.

A politika túlélői közül betűrendben Balsai István, az Antall-kormány igazságügy-minisztere az első. MDF-es képviselőként kezdte, 2005-től a Fidesz politikusa. 1990-ben és 1994-ben országos listáról került az Országgyűlésbe, 1998 óta pedig négyszer nyert a budapesti 2. számú választókerületben.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és a Fidesz alelnöke is 1990 óta honatya. Először az országos, majd a Hajdú-Bihar megyei listáról jutott be a törvényhozásba, 1998 óta pedig Debrecen egyéni képviselőjeként dolgozik.

Kövér László, a Fidesz elnökségi tagja 1990-ben Pápa képviselőjeként jutott be a Parlamentbe. 1994-ben és 2002-ben az országos, 1998-ban és 2006-ban a Veszprém megyei listáról lett képviselő. 1998 és 2000 között a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányította tárca nélküli miniszterként.

Németh Zsolt korábbi külügyi politikai államtitkár egyéni, területi és országos listáról is mandátumhoz jutott már a Fidesz tagjaként. A külügyekkel és a határon túli magyarság kérdéseivel foglalkozó politikus tehát szintén húsz éve megszakítás nélkül tagja az Országgyűlésnek.

1990 óta őrzi mandátumát Orbán Viktor volt - és várhatóan leendő - miniszterelnök is, aki kétszer a Pest megyei, kétszer az országos, kétszer pedig a Fejér megyei listáról került be a Parlamentbe a Fidesz képviselőjeként.

Három pártot is képviselt 1990 óta Salamon László. 1996-ig az MDF színeiben politizált, majd rövid függetlenség után a Fidesz frakcióját választotta, 2006 óta pedig a KDNP képviselőcsoportjában foglal helyet. 2002 óta Pest megye területi listás képviselője.

Két egyéni győzelem és három listás hely a mérlege az MSZP egyetlen olyan, az új Parlamentbe is bekerülő politikusának, aki 1990 óta rendelkezik mandátummal. Vitányi Iván az Országgyűlés második legidősebb képviselője volt, idén lesz 85 esztendős.

Három hónap híján a Varga Mihály is húsz éve országgyűlési képviselő. 1994-ben ugyanis Eperjes Károly ennyi idő után adta vissza a mandátumát, és a Fidesz alelnöke akkor került a színművész helyére.

Húsz év után elbúcsúzik viszont az Országgyűléstől Béki Gabriella (SZDSZ), Csapody Miklós (MDF), Dávid Ibolya (MDF), Eörsi Mátyás (SZDSZ), Gál Zoltán (MSZP), Hankó Faragó Miklós (SZDSZ), Horn Gyula (MSZP), Katona Béla (MSZP), Kelemen András (Fidesz), Kuncze Gábor (SZDSZ), Magyar Bálint (SZDSZ), Mádi László (Fidesz), Medgyasszay László (KDNP), Pető Iván (SZDSZ), Vastagh Pál (MSZP) és Világosi Gábor (SZDSZ). Még náluk is több időt, 24 évet töltött el - igaz, nem megszakítás nélkül - a Parlamentben Filló Pál (MSZP).

Nagy visszatérő lesz viszont Mile Lajos, aki 1990 és 1994 között az MDF-frakcióban tevékenykedett, most pedig a Lehet Más a Politika országos listájáról tér vissza 16 év után.

Szerző: Herczegh Sándor (promenad.hu), Herczeg Zsolt (InfoRádió)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×