Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több mint másfélszáz magyar vesztegel külföldön a hamufelhő miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legalább száz-százötven magyar állampolgár maradt külföldön az izlandi vulkánkitörés után elrendelt légtérzárak miatt. A Külügyminisztérium szóvivője szerint a helyi konzulok minden segítséget megadnak a kint rekedteknek.

Folyamatosan figyeli a magyar Külügyminisztérium a légtérlezárásokat - közölte a tárca szóvivője az InfoRádióval. Mátrai Zsuzsa azt is elmondta, hogy valószínűleg többen rekedtek külföldön honfitársaink közül, mint amennyiről a itthon tudunk.

Azok, akik személyesen, vagy hozzátartozóik révén jelentkeztek be százan-százötvenen lehetnek. Londontól, New Yorkon át Szöulban, Párizsban, Pekingben és Isztambulban is vesztegelnek magyarok - tájékoztatott a szóvivő.

A külképviseletek elsősorban a hozzátartozókkal segítenek felvenni a kapcsolatot. Ezen kívül közreműködnek a szálláskeresésben is. Ebbe több helyütt oktatási intézményeket, illetve karitatív, humanitárius szervezeteket a vonnak be a magyar követségek - tette hozzá.

Külön gondot jelentenek az időközben lejárt vízumok. A külképviseletek megpróbálják elérni, hogy a hosszabbítás ingyenes lehessen. Ez eddig Moszkvában sikerült.

Lisszabonból és Párizsból többen busszal térhettek haza, szintén a külképviselet közreműködésével. Pekingben egy magyar állampolgár szívgyógyszere fogyott el, ezt segítettek pótolni az ottani konzulátus dolgozói - mondta el Mátrai Zsuzsanna, aki arra kért minden kinnrekedt magyart, hogy jelentkezzen be a helyi konzulátuson.

Itthon megerősített létszámmal működik a külügyminisztérium konzuli tájékoztató irodája, ahol a hozzátartozókról lehet érdeklődni - jegyezte meg a szóvivő.

Hanganyag: Seres Gerda