Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Jobbik gondolkozik a Molnár Oszkár javára történő visszalépésen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Jobbik elnöksége a héten hoz döntést arról, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. választókerületében visszalépteti-e egyéni képviselőjelöltjét a választáson független jelöltként induló Molnár Oszkár, Edelény polgármestere javára - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

Pörzse Sándor a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje ugyanezen a felvételen úgy nyilatkozott, hogy Molnár Oszkár egy "tipikus jobbikos": egy olyan "fideszes, aki szembenézett az igazsággal, és aztán ki is mondta azt". "Ettől aztán lett ő minden: rasszista, náci, szélsőjobboldali" - fűzte hozzá a politikus.

Vona Gábor azt is hangsúlyozta: mindent megtesznek azért, hogy egyéni mandátumaik megnyerésével egyetlen pártnak se legyen kétharmados parlamenti többsége, mivel az a "magyar demokrácia szempontjából nem lenne egy túlságosan szerencsés alakzat".

Az edelényi polgármester javára történő visszalépés előtt azonban még meg kívánják vizsgálni, hogy Molnár Oszkár programja mennyire hozható összhangba a Jobbikéval - mutatott rá a párt vezetője.

A Jobbik jövőbeni parlamenti tevékenységére utalva megjegyezte: minden a "rend irányába mutató" javaslatot meg fognak szavazni, ha az összhangba hozható a "Jobbik programjával, a nemzet érdekeivel".

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. választókerületében, Edelényben Daher Pierre, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje nyert a választások első fordulójában, de 36,54 százalékos eredményével nem szerzett mandátumot az Országos Választási Bizottság adatai alapján. A választások második fordulójában 24,14 százalékot szerző, függetlenként induló Molnár Oszkár és a 19,13 százalékos eredményt elérő jobbikos Miklós Árpád is indulhat, kettőjük együttes eredménye pedig több szavazatot jelent, mint a fideszes politikusé. Április 25-én megmérettetheti még magát az MSZP színeiben induló Gúr Nándor is, aki az első fordulóban a szavazatok 18,7 százalékát gyűjtötte be.

Molnár Oszkár 2009 szeptemberében, fideszes országgyűlési és önkormányzati politikusként került az országos híradások középpontjába, miután egy kereskedelmi televízióban azt mondta: a roma nők gyógyszerekkel ártanak születendő gyereküknek azért, hogy emelt szintű családi pótlékhoz juthassanak.

A cigány többségű településeken, például Lakon vagy Szendrőládon "a terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy bolond gyerek szülessen, hogy dupla családi pótlékot tudjanak lehívni" - állította a polgármester.

Egy, az internetre szintén tavaly ősszel felkerült felvételen Molnár Oszkár egyebek mellett arról is beszélt, hogy a "zsidó nagytőke be akarja kebelezni az egész világot, főleg Magyarországot".

A Fidesz országos választmánya 2009. december 14-én döntött úgy, hogy negyedszerre már nem Molnár Oszkárt indítja a választókerületben. A polgármester szerint ennek nyilvánvalóan az volt az oka, hogy nyilvánosan kimondta azt, "amiről a környéken mindenki beszélt".

Molnár Oszkár országgyűlési képviselő Fidesz-tagsága hivatalosan 2010 márciusában szűnt meg, amikor a Fidesz Daher Pierre-t, a helyi kórház vezetőjét indította az áprilisi választáson. Edelény polgármestere akkor független képviselőjelöltként vetette magát nyilvántartásba a választásokon, a Fidesz alapszabálya szerint pedig kizárási javaslat nélkül megszűnik a tagsági viszonya annak, aki a választásokon előzetes egyeztetés és hozzájárulás nélkül bármely más szervezet képviseletében vagy függetlenként jelölteti magát a párt hivatalos jelöltjével szemben.