Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Holnap van utoljára központi fűtés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Főtáv Zrt. a fűtési időszak vége, április 15-e után május 15-éig csak szerződés szerint, vagy egyedi megrendelés alapján fűt - közölte a társaság. A cég jelezte: tekintettel az idei hideg időjárásra április 15-én a hőszolgáltató még fűt, és csak 16-án reggel kezdi meg a szerződésben foglalt kikapcsolások végrehajtását.

A budapesti épületek 60 százalékánál az április 15. és május 15-e közötti időszakban hőmérséklethez kötött szerződés szerint, az időjárás változásának megfelelően, kapcsolja ki vagy be a szolgáltatást az épületekben a FÕTÁV Zrt. Ezért csak akkor van teendőjük a képviselőknek, ha a szerződéstől valamilyen ok miatt el kívánnak térni.

A fővárosban azonban van még mintegy 850 olyan épület, ahol ilyen megállapodást nem kötött a közös képviselő, ennek hiányában április 15-e után le kell állítani a fűtést. Ezekben az esetekben a közös képviselő kérheti a szolgáltatás fenntartását, vagy kikapcsolását. A fűtés leállítását vagy újraindítását az erre felhatalmazott képviselőnek írásban is meg kell erősítenie - hívja fel a figyelmet a Főtáv.

A központi szabályozás a külső hőmérséklet alapján történik. Így nap közben gyakran lehetnek hidegek a radiátorok, mert a meleg külső hőmérséklet miatt nincs fűtés. A hőközponti szabályzók az egész épület átlagos hőmérsékletét képesek szabályozni, az egyes lakások, illetve azok helyiségeinek hőmérsékletét nem.

A már fűtéskorszerűsítésen átesett épületeknél a termosztatikus radiátorszelepek segítségével minden lakó minden szoba hőmérsékletét szabályozhatja.

A Főtáv figyelmeztet arra, hogy a termosztatikus szelepeket a fűtés teljes leállítását követően a lakástulajdonosoknak teljesen ki kell nyitniuk. A zárt szelepek ugyanis a nyári meleg napokban beszorulhatnak és beragadhatnak, ami később, a fűtés újbóli elindításakor gondot okozhat.