Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kisorsolta a listák sorrendjét az OVB

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kisorsolta az áprilisi választásokon országos listát állító pártok listáinak sorrendjét a tizenegy tagúra bővült Országos Választási Bizottság. A testület döntött arról is, hogy egy jelölt összesen 48 804 forint állami támogatást kap a kampányához.

Kisorsolta az áprilisi választásokon országos listát állító pártok listáinak sorrendjét az Országos Választási Bizottság. Az egyes lista a Jobbik Magyarországért Mozgalomé; a kettes a Fidesz-KDNP-é ; a 3-as a Magyar Demokrata Fórumé; a 4-es a Civil Mozgalomé; az 5-ös az MSZP-é;a 6-os pedig a Lehet Más a Politikáé.

Az országos listákat a töredékszavazatok kiosztásához kellett sorrendbe állítani; ennek csak szavazategyenlőség esetén van jelentősége - hívta fel a figyelmet Szigeti Péter, az OVB elnöke.

Az OVB pénteki ülésén már 11 tag vett részt, mivel az országos lista állítása jogán a Jobbik, az LMP, a Civil Mozgalom és az MDF delegáltja is beült a testületbe. A pártdelegáltnak a testületi munkában ugyanolyan jogai vannak, mint a parlament által választott öt tagnak.

A bizottság megállapította a jelölő szervezetek és a független jelöltek részére járó, a választási kampányra fordítható költségvetési támogatást összegét is, ezt Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője ismertette.

"Egy jelölt 48 804 forint állami támogatást kap a kampányához. A választáson induló jelöltek kampányára 100 millió forintot különített el az Önkormányzati Minisztérium. Összesen 2030, pártszínekben induló jelölt és 19 független jelölt indul az árpilisi választáson, vagyis ennyi jelölt között kellett felosztani a 100 millió forintot" - mondta Virág Rudolf.

Az OVB szerint jogsértő a Civil Mozgalom honlapján szereplő felhívás, amelyben arra szólítja fel híveit, hogy kérjenek igazolást, és olyan településen szavazzanak, ahol a párt tudott területi listát állítani. A honlapon a következő szerepel: "Senki ne keseredjen el, hogy nem tud szavazni ránk, mert ez így nem igaz!".

Ezt követően a párt részletes tájékoztatást ad a lakóhelytől távoli szavazás feltételeiről, majd azt írja: mindenki kérheti, hogy olyan megyében szavazzon, ahol a CM is listát állított, és hozzáteszi: "a kérelemben célszerű a hozzánk legközelebb eső bármelyik megyei települést megjelölni, hogy ne kelljen sokat utazni".

A kifogással élő magánszemély a választási eljárásról szóló törvényre hivatkozott, amely szerint " Az igazoláskérés célja nem lehet a választás eredményének a joggal való visszaélést megvalósító befolyásolása."

A testület 8:1 arányban helyt adott a kezdeményezésnek, tehát törvénysértőnek ítélte a felhívást, amelyet a Civil Mozgalomnak így azonnal le kell vennie a honlapjáról. Az egyetlen ellenszavazat a Civil Mozgalom képviselőjéé volt, Stekler Ottó nem értett egyet a bizottság érvelésével.

Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke a döntés után a MTI-nek azt mondta: a párt honlapján csak a választási törvény azon részét hagyják fenn, amely arra vonatkozik, hogy mi a technikai feltétele annak, ha valaki nem a lakhelyén kíván szavazni.