Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az egyszeri berepülési engedélyhez titkosszolgálati hozzájárulás is kell

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Módosul április 1-től a magyar légtér igénybevételéről szóló rendelet - közölte a kormányszóvivő Szollár Domokos a kabinet döntését ismertetve elmondta: a változással egyértelműbbé válnak a felelősségi körök, és pontosabb határidőket szabnak meg a légtérhasználati engedélykérelmekre.

A kormányszóvivő a részleteket ismertetve hangsúlyozta: az eddigi 7 helyett 8 nappal a tervezett berepülés előtt kell kérelmezni az egyszeri berepülési engedélyt.

Hozzátette: a Nemzeti Közlekedési Hatóság csak akkor adhatja meg az engedélyt, ha ahhoz a külügyminiszteren kívül a polgári és katonai titkosszolgálatok is hozzájárulnak.

A magyar légtér igénybevételéről szóló rendelet módosítása az izraeli gépek március 17-i berepülése után került napirendre. Az ügyben a kormány és a Fidesz is vizsgálatot várt, és a héten az Országgyűlés honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén kiderült: a Nemzeti Közlekedési Hatóság szabálytalanul adta az engedélyt a gépeknek.

Hónig Péter közlekedési miniszter nem sokkal később közölte: fegyelmi eljárás indult a szervezet négy munkatársa ellen, a légügyi osztály igazgatóját pedig felfüggesztették beosztásából. Kontrát Károly, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes tagja úgy nyilatkozott: pártja azonnali lemondásra szólítja fel a közlekedési és a honvédelmi tárca vezetőjét.