Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Demszky Gábor bírósághoz fordul Regőczi Miklós állításai miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Demszky Gábor szerint valótlanságokat állított ma megjelent nyilatkozataiban Regőczi Miklós, a BKV volt vezérigazgató-helyettese, a főpolgármester ezért megteszi \"a szükséges jogi lépéseket\".

Demszky Gábor szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja: Regőczi Miklóst a BKV ügyeivel összefüggő nyomozás gyanúsítottjaként "igazmondási kötelezettség nem terheli", védekezése érdekében akár valótlanságot is állíthat.

A főpolgármester szerint "ez történt most is".

Közleményében Demszky Gábor leszögezi: nem voltak lobbistái a BKV-nél, így sem rajtuk keresztül, sem személyesen nem fogalmazott meg kérést vagy kívánságot Regőczi Miklós felé.

Mint írja, a volt vezérigazgató-helyettessel kizárólag kabinetülések és más hivatalos események alkalmából találkozott.

"Ha szükségét látom, hogy sürgős ügyben egy fővárosi társaság vezetőjével telefonon beszéljek, akkor a vezérigazgatót hívom, nem a beosztottját" - közölte Demszky Gábor, hozzátéve: sem Regőczi Miklóst, sem Antal Attila vezérigazgatót nem kérte, hogy kössenek szerződést a Sawyer Miller Group tanácsadó céggel.

Demszky Gábor azt írja: a BKV több vezetőjének jelenlétében csak annyit mondott a céggel kapcsolatban, hogy elégedett a munkájukkal, amit a BKV kommunikációs tevékenységéről nem tud elmondani.

A közlemény arra is kitér, hogy a Sawyer Miller Group a 4-es metró tájékoztatási feladatait nyílt közbeszerzési pályázaton nyerte el 2005-ben, a legolcsóbb ajánlatot adva.

Ezen túlmenően a kommunikációs cég Regőczi Miklós hivatali idejében "összesen fél évig dolgozott a BKV-nak havi 750.000 forint + áfa összegért", munkájukkal kapcsolatban sem akkor, sem azóta panasz vagy szabálysértésre utaló körülmény nem merült fel - olvasható a főpolgármester közleményében.

Demszky Gábor kifogásolja, hogy Regőczi Miklós nyilatkozataiban nem tett említést arról, hogy "ebben az időszakban viszont köttettek olyan nagy összegű kommunikációs szerződések, amelyeket a rendőrség vizsgál, mert a gyanú szerint a kifizetést nem előzte meg érdemi munka". Ahogyan hallgat arról is - folytatódik a közlemény -, hogy 2008-ban a BKV megbízási szerződéseinek listáját az akkori menedzsment "jelentősen megcsonkítva" tárta a Fővárosi Közgyűlés elé, "elhallgatva a tulajdonos elől a jelenleg vizsgált szerződések egy részét."

A főpolgármester szerint Regőczi Miklós megtévesztő szándékát példázza azon valótlan állítása is, hogy a 4-es metró Rákóczi téri állomását egy nem létező lakossági tiltakozás miatt át kellett volna terveztetni. Ezzel szemben - írja - az állomást nem kellett átterveztetni, hanem a beruházáskor "már az eredeti engedélyes tervekben meg kellett felelni azon hatósági elvárásának, hogy a fokozottan védett platánokat nem szabad kivágni".

A kiválasztott technológia valóban költségesebb, mint a fák kivágásával járó, felszínről történő építkezés, de utóbbira engedélyt sem kapott volna a beruházó - áll a főpolgármester közleményében.

Regőczi Miklós, a BKV volt vezérigazgató-helyettese a Népszabadságban és a Magyar Nemzetben szerdán megjelent interjúiban arról beszélt, hogy az elmúlt húsz évben a BKV a fővárost irányító koalíció kifizetőhelyeként működött.

A Népszabadságnak azt mondta, főként Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes kabinetjének tagjai, az SZDSZ részéről pedig leginkább Tóthfalusi György igazgatósági elnök intézett hozzá utasításokat.

Elmondása szerint Demszky Gábor egyszer hívta személyesen, hogy a Sawyer Miller Grouppal kössön szerződést, de "ők legalább megdolgoztak a pénzükért".