eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Medián: Folytatódik az MSZP és a Jobbik versenyfutása a második helyért

A Medián legfrissebb felmérése szerint csökkent az éllovas Fidesz-KDNP-lista támogatottsága, míg a második helyért folytatódik az MSZP és a Jobbik versenyfutása.

A HVG számára március 5-9. között készített felmérés szerint két és fél év óta először 60 százalék alá esett a Fidesz-KDNP pártszövetségre jutó szavazatok aránya a választani tudó "biztos" szavazók körében.

A második helyért versengő két párt, az MSZP és Jobbik szavazótábora növekedett. Az MDF és az LMP továbbra sem jutott túl az egy-két százalékos szinten, igaz, náluk egyelőre az a fő kérdés, hogy hány helyen tudnak területi listát állítani - olvasható a közvélemény- és piackutató intézet elemzésében.

A Fidesz-listára most a választók 57 százaléka adná voksát, míg MSZP támogatottsága 21, a Jobbiké 18 százalékra emelkedett. Az MDF egy, az LMP két százalékon áll.

"Mindent egybevetve egyelőre az áprilisi választás egyetlen nagy kérdésére sincs válasz: nem biztos, hogy meglesz a Fidesz kétharmada, nem lehet tudni, melyik párt lesz a második és bizonytalan az is, hogy hány párt jut be a következő Országgyűlésbe; egyelőre három alakulat mandátumszerzése biztos" - írta a Medián.

Az elemzés szerint a mérsékelten kiélezett választási kampány eddig nem igazán mozgósította a szavazópolgárokat: februárban és márciusban egyformán 53 százalékuk mondta, hogy biztosan az urnákhoz járul április 11-én, miközben négy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban 52-ről 59 százalékra nőtt a magukat biztos szavazóknak mondók aránya.

A felmérésből kitűnik, hogy változatlanul a Jobbik szimpatizánsai a leginkább elkötelezettek, és a párt még az elmúlt egy hónapban is tudott mozgósítani (híveinek februárban 76, március közepén 79 százaléka "biztos" szavazó). A Fidesz-közönség mobilizáltsága ez idő alatt valamelyest visszaesett (67-ről 64 százalékra), az MSZP-seké viszont erősödött (63-ról 67 százalékra).

A kutatást az ország több mint száz településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével végezte a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×