Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ünnepek alatt több hívás érkezik a lelkisegély-vonalakhoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Zavartalanul üzemelnek az ünnepek idején a lelkisegély-vonalak. A szolgálatok tapasztalata szerint ilyenkor több hívás érkezik.

Éjjel-nappal fogadja a hívásokat az ünnepek alatt is az elsősorban családon belüli erőszak áldozatainak segítő Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat - mondta az InfoRádiónak Zelenák József, a szolgálat vezetője.

Kifejtette: az év minden szakában 200 hívás körül van naponta a hívások száma, de ezek karácsony és újév körül

megszaporodnak, mert nehezen elérhetők a személyes segítő helyek. Mint mondta, a szolgálat egy kríziskezelő hálózat része, így koordinálják a hívásokat és a segítő lehetőséget, végső esetben pedig az elhelyezéseket titkos helyeken.

Bár nemrég két hétig forráshiány miatt nem volt elérhető, az ünnepek alatt a Magyar Gyermek és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálatok Országos Szövetsége is fogadja a hívásokat - emelte ki a szövetség elnöke.

Farkas Imre közölte: az ünnepek alatt mindig megtöbbszöröződik a hívások száma, ilyenkor érdekes mód nem a belső agresszió, hanem az elkeseredettség miatt. Például nagy gondot jelent a csonka családokból érkező hívás a gyerekektől, ami nagyon mély elkeseredettséget ad, hiszen tisztázódott, hogy nem ül le újra egybe a család, nem lesz közös ünnepi asztal és ez a gyerekeknek nagyon nagy lelki bánatot, lelki gondot okoz - fejtette ki.

A szintén éjjel-nappal hívható Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségét vezető Szabóné Kállai Klára tapasztalatai szerint azonban inkább az ünnepek előtt és után szaporodnak meg a hívások. Mint mondta, előtte a felkészülés és várakozás miatt, utána pedig azért, ha nem úgy sikerültek a dolgok, vagy a remény szertefoszlik, így ezek a nehezebb napok.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségét egyébként január 4-éig mobil telefonokról is ingyenesen hívhatják.