eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin

Tölgyessy Péter: Mesterházyból hiányzik a tűz

Tölgyessy Péter szerint, ha a szocialisták jól politizálnak, még jelentős tartalékot tudnak mozgósítani a választásokon. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: bár a közvélemény-kutatások szerint 40 százalékos részvételre lehet számítani a parlamenti választásokon, alighanem sokan röviddel a voksolás előtt, vagy csak aznap határozzák majd el, hogy elmennek-e szavazni.

Azok között, akik ma úgy gondolják, hogy távol maradnak a szavazóhelyiségektől, mert bár a szocialisták régi szavazói, ám felháborítónak tartják, amit a szocialisták az elmúlt években tettek, lesznek, akik mégis leadják majd a voksukat, mert nem akarják, hogy a Fidesz vagy a Jobbik túl nagyra nőjön - mondta az InfoRádiónak Tölgyessy Péter.

A politikai elemző emlékeztetett: az MSZP-re 2006-ban 2,4 millióan szavaztak, akik közül csupán 500-600 ezer ember pártolt át a Fideszhez. A szocialisták alapvető kampányfeladata most tehát az, hogy azokat, akik 1994 óta mindig rájuk szavaztak, rávegyék, hogy most is rájuk voksoljanak.

A szocialisták régi rutinjuknak megfelelően cselekedtek: ha jött a vihar, eddig mindig magukra húzták a kabátot, és kivárták, amíg elült az égi háború. Ez alkalommal azonban nem valószínű, hogy 1990 megismétlődik - mondta Tölgyessy Péter. Az MSZP most minimalizálja a problémákat és a belső konfliktust, hagyományos kádári kiegyezést alkotott a párt erőcsoportjai között, és csak látszólag újít: a listáin túlnyomórészt olyan jelölt van, aki az elmúlt húsz évből igencsak ismerős - tette hozzá.

A valóságos váltás hiányának egyik oka ez a régi reflex, a másik pedig az, hogy bár sok a fiatal a pártban, őket nem a politikai szenvedély, hanem a karrier és a pénz reménye vitte a pártba. A politikai szenvedély szinte egyedül Gyurcsány Ferencben van meg, a többiek maguk sem hiszik el, hogy vezetni tudnák az országot - fejtegette a politikai elemző.

Tölgyessy Péter szerint Mesterházy Attilából is hiányzik a tűz, hogy képes legyen megoldani az ország bajait, ráadásul azért sem a legideálisabb miniszterelnök-jelölt, mert kevésbé tudja megmozgatni az idősebb szavazókat, mint egy olyan korosabb politikus, aki kimaradt a korrupciós ügyekből.

Választások előtt és után

A szakértő úgy véli: az MSZP számára veszélyes gondot jelenthet a választások után, hogy a régiek ülnek a frakcióban, a váltás halogatásával a párt csak elodázta bajai megoldását. Gyurcsány Ferencről szólva megjegyezte: ha a szocialisták nagyon kikapnak, megkezdődhet a felelősök, a bűnbakok keresése, és kézenfekvő, hogy az egyiket volt miniszterelnökben találják meg.

Gyurcsány Ferencre nagyon kellemetlen percek várhatnak a választások után. A klasszikus parlamentáris gyakorlat, hogy a bukott vezér, ha fiatal távozik a politikából - jelentette ki Tölgyessy Péter.

Előre kiszámíthatatlan fordulatok is jöhetnek a szocialistáknál a jókorának ígérkező választási vereség nyomám, amikor húsz esztendős tündöklés után a mai nagy emberek közül is sokan kerülhetnek a semmibe.A kisebb pártok

Az SZDSZ számára a választó kerületenkénti 750 aláírás megszerzése is bajos lehet, hiszen politikusai mögött nincs erős szervezet, ráadásul még saját szavazói sem hiszik, hogy a párt bejuthat a parlamentbe.

Az SZDSZ örökségét láthatóan az MDF akarja folytatni. A demokrata fórum mára egyértelműen átkerült a jobboldalról a baloldalra. Vezetője, Dávid Ibolya hihetetlen energiával küzd pártja megmaradásért - mutatott rá Tölgyessy Péter.

A Lehet Más a Politika, amely az egész politikai elitet tagadja, de erős mondanivalója inkább csak zöld ügyekben van jelen. A párt azonban az európai parlamenti választások óta egyetlen igazán hírértékű dolgot sem produkált.

Az elemző megdöbbentőnek nevezte, hogy Magyarországon mennyire nem mutatkozik hajlandóság a pártalapításra. Míg a térség minden országában új politikai tömörülések alakulnak azok helyett, amelyek elvesztették a választók bizalmát, a magyar társadalom nem hisz abban, hogy érdemes lehet ilyen módon cselekedni, és az elit, a vezető értelmiségiek is úgy gondolkodnak: inkább beállnak egy párt holdudvarába.

Erős új szereplőként egyedül a Jobbik volt képes fellépni. A Jobbik példája igazolja, ha egy párt létező társadalmi igényeket elégít ki, akkor képes áttörni, nem egyszerűen öt százalékot elérni, hanem egyből középpártként fellépni. A pártot a közvélemény kétharmada nem tekinti szélsőségesnek, a Jobbik öt, észak- és kelet-magyarországi megyében megelőzte a szocialistákat az európai parlamenti választásokon. Azokon a vidékeken, ahol a magyar kapitalizmus a legrosszabb arcát mutatja.

Tölgyessy Péter szerint a Jobbik jókora kihívást jelent a Fidesz számára a választások után, hiszen politikusai tudják: nem tehetik meg azt, amit annak idején a MIÉP, azaz nem válhatnak a Fidesz külső segítőjévé. Viszont nagyerővel fogják számon kérni a Fideszen, jelenlegi ígéreteit.

Az elemző úgy látja: a Fidesz a kétharmados többség elérése esetén nem teheti meg, hogy ne alkosson új alkotmányt. A pártnak igen nehéz társadalompolitikai döntéseket kell hoznia kormányra kerülése esetén, azt pedig nem teheti meg, hogy a Bajnai Gordon és kormánya által kijelölt vonalat követi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×