eur:
393
usd:
366.95
bux:
66786.02
2024. április 26. péntek Ervin

Polgármesterek és civil szervezetek a légiközlekedési törvény módosítása ellen

Alkotmányosan aggályosnak tartja több érintett önkormányzat és környezetvédelmi egyesület a légiközlekedési törvény módosítását, ezért a köztársasági elnökhöz fordulnak. A Százhalombattai Környezetvédelmi Egyesület elnöke azt mondta: a november végén elfogadott módosítás szerint csorbultak az önkormányzatok jogai a korábban érvényes jogszabályhoz képest.

Az országgyűlés november 30-án fogadta el az 1995 óta érvényben lévő légiközlekedési törvény módosítását, amely ellen több önkormányzat és civil szervezet is tiltakozásul levélben fordult a köztársasági elnökhöz. Arra kérik Sólyom Lászlót, hogy a törvényt megfontolásra küldje vissza a parlamentnek, és kérjen alkotmányossági felülvizsgálatot az Alkotmánybíróságtól.

A levél aláíró között van Érd, Százhalombatta, Szigethalom és Balatonalmádi polgármestere, és többek között a Levegő Munkacsoport, valamint az Élőlánc Magyarországért Egyesület.

Szintén az aláírók között van a Százhalombattai Környezetvédelmi Egyesület elnöke, aki az InfoRádiónak elmondta: aggályosnak tartják, hogy a módosítás következtében a reptérlétesítés és a nemzetközi reptérré való átminősítés kormány helyett miniszteri hatáskörbe került.

Schreiber László hozzátette: egy repülőtér létesítése és üzemeltetetése "túl komoly" ahhoz, hogy egy közlekedési miniszterre lehessen bízni. Ez a feladat sokkal komplexebb annál, minthogy egyetlen tárcavezető felügyelje, és attól is tartani lehet, hogy a döntéseknél a minisztérium gazdasági szempontokat venne figyelembe.

A levél aláírói problematikusnak tartják azt is, hogy a repülőtér létesítéséhez az érintett önkormányzatok egyetértési jogát a módosítás elveszi, és a törvény szerint csupán véleményezési joguk marad.

Schreiber László szerint a régi és az új törvényben is illetékes önkormányzatok szerepelnek, ám a levél aláírói szerint hatásterület által érintett önkormányzatokat kellene a szabályozásba bevenni. Sokszor előfordul ugyanis, hogy a közigazgatásilag nem érintett önkormányzat sokkal közelebb van a reptérhez, és több zajhatás éri, a reptér hasznából azonban a távolabb lévő önkormányzat részesül.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×