eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az utóbbi tíz évben "csak a gazdagok gazdagodtak tovább"

Egy szegény, iskolázatlan, munkanélküli, dohányzó cigány férfi Borsod megyében rövidebb ideig él, mint egy káros szenvedélyektől mentes, jómódú dolgozó nő Budapesten - ezt a közismert és magyarázható, de el nem fogadható tényt taglalták az Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Friedrich Ebert Alapítvány konferenciájának előadói a Magyar Tudományos Akadémián.

Székely Tamás egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy az unós forrásból finanszírozott úgynevezett egészségmonitorozó állomások létrehozásával sokat tettek az esélyegyenlőségért.

Charles Price, az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának képviseletében egyebek mellett elmondta, hogy az uniós tagállamok között - vagy akár egy országon belül - 14 évvel is eltérhet a férfiak várható élettartama. A nőké nyolccal. A szakember szerint politikai akarat nélkül pusztán az egyének nem tudnak változtatni ezen a helyzeten, pedig az egyenlőtlenségekből fakadó egészségügyi problémák nagy része megelőzhető.

Simonyi Ágnes, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegségek többségét szociális tényezők is okozzák, márpedig az utóbbi tíz évben "csak a gazdagok gazdagodtak tovább", a szegények között pedig egyre több a fiatal.

Szerinte az is nagy probléma, hogy a magyarok húsz százaléka iskolázatlan, a szakiskolák tanulóinak 30 százaléka lemorzsolódik, a hátrányos helyzetűek fele pedig nem szerez szakképesítést. Ez mind hatással van az egészségükre, és arra, hogy Magyarországon sokkal kevesebben érik meg a nyugdíjas kort, mint a pozitív példaként unásig emlegetett skandináv államokban.

A konferencia további részében Dorothee Heinen tudományos munkatárs a német Szövetségi Egészségnevelési Központ működéséről tartott előadást, majd Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója, illetve szakpolitikusok beszéltek az úgynevezett egészségi egyenlőtlenségek csökkentésének lehetőségeiről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×