Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Polgárháborús helyzettől tart Miskolc polgármestere

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Miskolc szocialista polgármestere etnikai kérdésnek tartja a Sajóbábonyban történteket, és véleménye szerint ennek egyértelmű oka az, hogy a politika a rendszerváltástól számítva folyamatosan a szőnyeg alá söpri a cigányság problémáját, ezért polgárháborús helyzet alakulhat ki egész Magyarországon.

Káli Sándor, MSZP-s országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a hamu alatt izzik a parázs. Õszintén kell beszélni a milliós népcsoport problémájáról, mert a nyomor és a szegénység feszültséget szül, és ez ad táptalajt a szélsőségeknek.

Tényleges munkahelyteremtésre van szükség, nem lehet életcél, hogy a munkanélküliség, a segélyezés legyen az életképe embereknek - tette hozzá, megjegyezve, a cigányság problémájáról, helyzetéről számtalan tanulmány készült, amellyel mindenki jól járt, csak maga a célközösség nem.

Miskolc polgármestere azt mondta: az etnikai konfliktusokat - amelyek közé sorolta a sajóbábonyi incidenst is - a rendőrség kezelni tudja, de ez jelentős erőket von el, ezért a rendőrség azonnali megerősítését szorgalmazza.

Káli Sándor szerint az is probléma, hogy "az országban eluralkodott egy stílus". Példaként említette, hogyha az Országgyűlésben lehülyézhetik egymást, ha kutyának lehet nevezni egy miniszterelnököt, akkor vidéken - miután ezt látják - akár kocsmában kést ragadva is érvényt szerezhetnek az emberek a nézeteiknek.

A szocialista képviselő azt mondta, nem tudja elfogadni a Magyar Gárda szellemiségét, de szerinte a másik oldal igényét is figyelembe kell venni. Azét, aki félti terményét, értékeit.

Szombaton lakossági fórumot tartott Sajóbábonyban a Jobbik, ezt követően vasárnap szabadultak el az indulatok - többek között - a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájába öltözöttek és a roma lakosság között.