eur:
400.98
usd:
365.63
bux:
73832.31
2024. október 7. hétfő Amália

Jöttek a szovjet tankok, és leverték a forradalmat

Ma 53 éve, hogy a szovjet csapatok benyomultak Magyarországra, és leverték a szűk két héttel korábban kirobbant forradalmat. 1956. november 4-én hajnalban hangzott el Nagy Imre mártír miniszterelnök híres rádióbeszéde, ekkor menekült ő a jugoszláv, Mindszenty József bíboros pedig az amerikai nagykövetségre, és ekkor jelentette be Kádár János, hogy megalakította az új kormányt.

Mindössze 11 napig lehetett dicsőséges az 1956-os forradalom és szabadságharc. Az október 23-i események után november 4-én hajnalban átlépték a határt a szovjet csapatok. A szovjet túlerőre jellemző, hogy a legenda szerint már Szolnoknál járt a hadoszlop eleje, amikor a vége még Záhonynál kelt át a határon.

Hajnali 5 óra után a Magyar Rádió sebtiben épített parlamenti stúdiójában mondta el híres beszédét. "Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével."

Történészek szerint viszont a csapatok nem álltak harcban, legalábbis nem szervezetten, és nem parancsra. A fő célpontok a nemzetőrök és a forradalmi csoportok voltak, akiket rövid idő alatt fel is morzsoltak a szovjetek.

Néhány órával a beszéd elhangzása után már az sem volt igaz, hogy a kormány a helyén van. Nagy Imre és néhány minisztertársa ugyanis a jugoszláv nagykövetségre menekült, egyedül Bibó István államminiszter képviselte a kormányt a parlamentben, majd kiáltványában passzív ellenállásra szólította fel a magyar nemzetet. Mindszenty József esztergomi érsek, bíboros az amerikai nagykövetségen menedékjogot kapott.

Mindeközben a néhány nappal korábban megalakult MSZMP küldöttsége Szovjetunióból tartott hazafelé. Münnich Ferenc az ungvári rádióban jelentette be, hogy Kádár János átvette a hatalmat. "1956 november 1-jén megszakítva ezzel a kormánnyal minden kapcsolatunkat kiléptük a kormányból, és kezdeményeztük a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakítását."

Kádár Jánosék azzal érveltek, hogy Nagy Imre szerintük nem volt képes gátat szabni az egyre erősödő ellenforradalomnak. A nyomasztó túlerő végül megsemmisítő vereséget mért a forradalmárokra, ellenállókra. Több száz embert deportáltak a Szovjetunióba.

Nagy Imre nem számolt a fokozatosan javuló szovjet-jugoszláv viszonnyal, minek hatására Tito jugoszláv elnök kiadta őt és mártírtársait Moszkvának. Nagy Imrét először Romániába vitték, majd a két évig tartó pert követően 1958-ban végezték ki Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Jóléti szintlépés jöhet, ha ki tudunk szakadni az uniós gazdaság halálos öleléséből

Jóléti szintlépés jöhet, ha ki tudunk szakadni az uniós gazdaság halálos öleléséből

A világ drámai gyorsasággal változik, és ha a változások irányát nem tudjuk befolyásolni, akkor a gyors alkalmazkodás marad lehetőségként. Tíz évvel ezelőtt az európai ember számára a migráció, a járvány, a háború vagy az energiaválság még a harmadik világra jellemző, egzotikusan csengő kifejezésnek számított. Mára viszont mindegyik végigsöpört Európán és az uniós bürokrácia mindegyikre helytelen, nem gyakorlatias, hanem ideológiai válaszokat adott (népességcsere kísérlete, elhibázott vakcinapolitika, energiasokk mélyítése, szankciós-, majd vámháború elindítása). Nem meglepő, hogy az európai elitek ma már temetik Európát. Mario Draghi volt olasz miniszterelnök lesújtó jelentést tett közzé az uniós versenyképességi lemaradásról, Emmanuel Macron francia elnök pedig azzal riogatott, hogy az unió hamarosan „meghalhat”. Az iparát elveszítő német gazdaságról lassan nincs mit írni, növekedésre egyelőre képtelen, a nyugati sajtó a napokban épp azt ünnepli, hogy e gazdaság maradékát példátlan felvásárlási lázban hordja szét a globális tőke – miközben a német autógyártók halasztják zöld átállási terveiket, gyáraikat bezárni kényszerülnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 7. 07:17
×
×
×
×