eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68145.97
2024. május 17. péntek Paszkál

Reakciós elemek, tisztogatás, demokratikus mozgalom - részletek 1956 sajtójából

Fasiszta, reakciós elemek fegyveres támadása, akiktől a karhatalmi erők megtisztítják az utcákat. Az '56-os forradalom első napjaiban a Magyar Rádióban elhangzott beszédek így jellemezték a Budapesten zajló eseményeket. Kezdetben még statáriális eljárást ígért a kormány a harcolóknak, majd napról napra változott a nyilatkozatok, a közlemények hangvétele. A korabeli sajtóban megjelentekről három éve a Geopen Kiadó adott ki válogatást. Az inforadio.hu a Magyar Rádióban elhangzottakból szemezget, a teljesség igénye nélkül. Az cikk első részében az október 23. és 30. közötti eseményeket elevenítjük fel.

Október 23.

10.00

Több budapesti egyetemen, ahogy erről már beszámoltunk, tegnap diákgyűlést tartottak. Ezeken a gyűléseken elhatározták, hogy ma délután a budapesti fiatalság néma rokonszenvtüntetést rendez a Lengyel Népköztársaság követsége előtt. A néma tüntetés célja az, hogy az ifjúság kinyilvánítsa mélységes rokonszenvét és egyetértését a lengyelországi eseményekkel kapcsolatban. A fiatalok határozatot fogadtak el a tekintetben is, hogy mindenféle szélsőséges, provokációs és anarchista megnyilvánulást leszerelnek és elfojtanak. Biztosítják, hogy a rokonszenvtüntetés a szocialista demokrácia szellemében, a fegyelem és rend fenntartása mellett folyik le. Az egyetemi fiatalok délután 2 óra 30 perckor találkoznak az írószövetség székháza előtt.

12.53

A Belügyminisztérium közleménye
A közrend zavartalan biztosítása érdekében a Belügyminisztérium nyilvános utcai gyűléseket, felvonulásokat a további intézkedésig nem engedélyez.

14.23

A Belügyminisztérium közleménye:
Piros László belügyminiszter a kihirdetett utcai gyülekezési és felvonulási tilalmat feloldja.

20.00

Részlet Gerő Ernő beszédéből:
Kedves elvtársak, drága barátaink, Magyarország dolgozó népe!
Az MDP Központi Vezetősége ez év júliusában fontos határozatokat hozott. E határozatokat pártunk tagsága, munkásosztályunk, dolgozó parasztságunk, értelmiségünk, népünk helyesléssel, megelégedéssel fogadta. A júliusi határozatok lényege az volt, hogy szilárd elvi alapokra helyezett pártegységgel továbbfejlesszük pártunkban, az állami életben, a termelésben, egész társadalmunkban a szocialista demokráciát, s kijavítja a múlt számos hibáját, eredményeinkre támaszkodva építsük országunkban a szocializmust, erőinkhez, lehetőségeinkhez képest fokozatosan emeljük munkásosztályunk, népünk életszínvonalát. (...)

Népünk ellenségeinek legfőbb törekvése ma az, hogy megkíséreljék megingatni a munkásosztály hatalmát, lazítani a munkás-paraszt szövetséget, aláásni a munkásosztály vezető szerepét országunkban, megrendíteni népünk hitét a pártjában, az MDP-ben. (...)

Más országok belügyeibe tehát beavatkozni nem akarunk. Ez számunkra elvi kérdés. Nem akarunk beavatkozni Lengyelország belügyeibe sem. De ez semmiképpen sem lehetheti azt, hogy ne a magunk útját járjuk.(...)

Pártunk vezetésének munkájában a nagy eredmények mellett voltak súlyos hibák is. 1953 júliusában Központi Vezetőségünk, majd később, 1954-ben pártunk harmadik kongresszusa, ezt követően pedig Központi Vezetőségünk több határozata - így a júliusi határozatok is - feltárták ezeket a hibákat és megjelölték kijavításuk útját. A további feladatokat pártunk Központi Vezetősége fogja alapos megvitatás után meghatározni, s azután párttagságunk, munkásosztályunk, dolgozó népünk elé tárja.
Pártegységgel a szocialista demokráciáért!

Október 24.

4.30

Fasiszta, reakciós elemek fegyveres támadást intéztek középületeink ellen és megtámadták karhatalmi alakulatainkat. A rend helyreállítása érdekében további intézkedésig tilos minden gyülekezés, csoportosulás és felvonulás. A karhatalmi szervek utasítást kaptak arra, hogy a rendelet megszegőivel szemben a törvény teljes szigorával lépjen fel.
A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa.
(A közlemény később többször elhangzott a rádióban.)

6.30

A Magyar Népköztársaság Belügyminisztériuma felhívja Budapest lakosságát: mivel a fosztogató ellenforradalmi csoportoktól való tisztogatás még folyik, 9 óráig csak feltétlenül halaszthatatlan ügyben közlekedjenek az utcán.

8.45

A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa a rögtönítélő bíráskodást a népköztársaság megdöntésére irányuló cselekmények, lázadás, lázadásra való felbujtás, felhívás és szövetkezés, gyilkosság, emberölés, gyújtogatás, robbanószerek tartása vagy ezek felhasználásával elkövetett bűncselekmény, közveszélyi bűncselekmények, a hatóság elleni erőszak, a magánosok elleni erőszak s az engedély nélküli fegyvertartás bűntette tekintetében az egész ország területére elrendeli: a rögtönítélő bíráskodás hatálya alá eső bűncselekményeket halállal kell büntetni. E rendelet nyomban hatályba lép. Nagy Imre, a Minisztertanács elnöke.

13.23

A Magyar Rádió több hallgatója azzal a kéréssel fordult hozzánk, magyarázzuk meg, milyen körülmények között és milyen feladattal jöttek a szovjet hadsereg egységei Budapestre. Hallgatóink kérdésére az alábbiakban válaszolunk. Ezek a szovjet csapatok a Varsói Szerződés értelmében tartózkodnak Magyarországon. Kedden az egyetemi fiatalok felvonulását népünk ellenségei szervezett ellenforradalmi provokációvá változtatták, fegyveres támadásokkal veszélybe sodorták az ország rendjét, lakosaink életét. A magyar kormány, felelősségét átérezve a rend és a biztonság helyreállítása érdekében kérte, hogy a szovjet csapatok az ellenforradalmi bandák gyilkos támadásainak megfékezésében. A szovjet katonák életüket kockáztatják, hogy védjék a főváros békés lakosságának életét, népünk nyugalmát. A rend biztosítása után a szovjet csapatok visszatérnek állomáshelyükre. Budapest dolgozói! Fogadjátok szeretettel barátainkat és szövetségeseinket!

13.54

Az ellenforradalmárokkal és a megtévesztettekkel közöljük, aki két óráig leteszi a fegyvert, nem kerül statárium elé. Néhány perc múlva két óra lesz.

14.08

A kormány korábbi intézkedését, hogy azok számára, akik délután két óráig leteszik a fegyvert, a statáriumot elengedik, módosította: az utolsó határidő 18.00 óra, délután hat óra. Tegyék le a fegyvert!

18.57

Tarján Béla üzeni fiának, a 17 éves Tarján Lászlónak, szülei megtudták, hogy részt vesz a harcokban. Édesanyja idegösszeroppanást kapott. Állapota súlyos. Ha édesanyját életben akarja látni, azonnal menjen haza!
Október 25.

15.18 Kádár János beszéde

Magyar dolgozók, kedves elvtársak!
Pártunk Politikai Bizottsága nehéz és súlyos helyzetben bízott meg a Központi Vezetőség első titkári tisztével. Sok idő a beszédre ma nincs. Ezért egész röviden kívánok szólni néhány kérdésről. A súlyos helyzetnek, amelybe kerültünk, az a jellemzője, hogy különböző elemek keverednek benne. (...) Pártunk vezetősége teljes egységben állást foglalt amellett, hogy a népköztársaságunk államhatalma ellen irányuló fegyveres támadást minden lehetséges eszközzel vissza kell verni. (...) Elvtársak, a párt Központi Vezetősége javasolja a kormánynak, hogy a rend helyreállítása után a Szovjetunió és Magyarország közötti teljes egyenjogúság, baráti együttműködés és az internacionalizmus szellemében folytasson tárgyalásokat a szovjet kormánnyal a két ország, a két szocialista ország közötti kérdések mindkét fél számára méltányos és igazságos rendezéséért.

Nagy Imre beszéde:

Magyarország dolgozó népe! Az elmúlt napok során hazánk tragikus eseményeket élt át. Kisszámú ellenforradalmár, felbujtó népköztársaságunk rendje ellen fegyveres támadást indított, amelyet Budapest dolgozóinak egy része az ország helyzete felett érzett elkeseredése következtében támogatott. (...) A párt új vezetősége és az új vezetés alatt álló kormány el van arra szánva, hogy a tragikus események tanulságait a legmesszebbmenően levonjuk. A rend helyreállítása után rövidesen összeül az Országgyűlés. Ezen az Országgyűlésen mindenre kiterjedő és megalapozott reformokat fogok benyújtani, amely felöleli a nemzeti életünk összes fontos kérdéseit. (...) Mindazokkal szemben, akik nem népi demokratikus rendünk megdöntése szándékával fogtak fegyvert, s a harcot haladéktalanul beszüntetik, fegyvereiket beszolgáltatják, mindazokkal az ifjakkal, munkásokkal és honvédségi személyekkel szemben akik ezt teszik, a kormány a kiengesztelődés és a megbékélés szellemében messzemenően nagylelkűséget fog tanúsítani, velük szemben nem alkalmazzuk a statáriális eljárást. Ugyanakkor a békét és a rendet óhajtó dolgozó nép érdekében, békés, demokratikus államrendünk védelmében a törvény szigorát fogjuk alkalmazni azok ellen, akik továbbra is fegyverrel támadnak, felbujtanak és fosztogatnak.

Október 26.

4.30

A Magyar Köztársaság Minisztertanácsa felszólítja Budapest lakosságát, hogy ma egész napon át ne menjen ki az utcára! Erre az intézkedésre azért van szükség, mert ma kora reggeltől az egész városban megindult a fegyveres ellenforradalmi csoportok maradványainak felkutatása, a rend helyreállítása. Az üzemekben egész napon át szünetel a munka, kivéve a közműveket, a gáz-, villan-, vízműveket, telefonközpontokat, továbbá az élelmiszerüzemeket és kenyérgyárakat, amelyeknek feladata a lakosság zavartalan élelmiszer-ellátása. Ezeknek az üzemeknek dolgozói személyi igazolványukat feltétlenül vigyék magukkal, mert az utcán igazoltatják őket! A Minisztertanács számít Budapest lakosságának fegyelmezettségére és hazafiasságára. A lakosság ezzel segítheti a legjobban a rend megteremtését és a nyugodt, békés építőmunka megindítását.

10.01

A Belügyminisztérium nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy mindazokra, akiknek kezében fegyver van, a tisztogató csapatok tüzelnek. 3 óra után senki nem járhat az utcán. A hidakon a közlekedés egész nap tilos!

14.08

A rendfenntartó erők parancsnokságának felhívása:
Fegyveres fiatalok! Hozzátok szólunk, akik még harcoltok. Budapest utcáin drága magyar vér folyik. Kerüljétek az oktalan vérontást. Az új kormány következetesen kielégíti jogos követeléseiteket. Fiatal hazafiak! Elég volt a vérontásból! Kevesen vagyunk magyarok, ne hulljon több honfivér. Tegyétek le a fegyvert, és a népi kormány nem állít benneteket statáriális bíróság elé! Ne féljetek megadni magatokat a rendfenntartó fegyveres erőknek! Fiatal hazafiak! Jöjjetek, várunk benneteket! A kormány biztosítja, hogy nem lesz bántódásotok.

20.04

Ma az esti órákban, élve az amnesztiarendelettel, a III. kerületben több fegyveres csoport megadta magát.

21.32

A Moszkva téren húsz fiatal letette a fegyvert néphadseregünk egyik gépesített egysége előtt. Az amnesztiarendelet értelmében szabadon bocsátották őket. Budán egyébként további 12 teherautónyi ifjú megadta magát és letette a fegyvert. Szabad elvonulásukat biztosították. (A későbbiekben számos hasonló bejelentés hangzott el a rádióban.)

Október 27.

6.14

A belügyminiszter felhívása:
Miután tegnap este a kormány amnesztiarendelete alapján a harcolók többsége letette a fegyvert, sikerrel folyik Budapest megtisztítása a fegyveres harcot továbbra is provokáló elemektől. Egyesek azonban a párt és a kormány amnesztiarendelete után sem értették meg a helyzet komolyságát, ezért további hadműveletek szükségesek.

22.00

Olyan hírek terjedtek el, hogy szovjet csapatok nagy hadműveleteket folytatnak Budapesten. A honvédelmi miniszter közli, hogy ez a hír nem felel meg a valóságnak. Ma reggel a fegyveres csoportok zömét felszámolták. (...) Az harci tevékenység csendesülésével egy időben a magyar honvédség alakulatai fokozatosan mindenütt átveszik a rendfenntartás feladatát.
Október 28.

6.00

Budapesten az éjszaka folyamán nyugalom volt. Fegyveres összetűzésekre nem került sor. A fegyveres ellenállók és a hadsereg megbízottai között az ellenállók kérelmére tárgyalások kezdődtek. A honvédelmi miniszter parancsa alapján Budapest és az ország élelmiszer-ellátásának biztosításában részt vesznek a néphadsereg alakulatai is.

13.20

A Magyar Népköztársaság kormánya a további vérontás megszüntetése és a békés kibontakozás biztosítása érdekében elrendeli az általános, azonnali tűzszünetet. Utasítja a fegyveres erőket, hogy csak akkor tüzeljenek, ha őket támadják. Aláírás: Nagy Imre, a minisztertanács elnöke.

17.25

Nagy Imre miniszterelnök beszéde:
Magyarország népe!
A múlt héten tragikus gyorsasággal peregtek a véres események. Az elmúlt évtized szörnyű hibáinak és bűneinek végzetes következményei tárulnak elénk azokban a fájdalmas eseményekben, amelyeknek szemtanúi és résztvevői vagyunk. (...) A kormány elítéli azokat a nézeteket, amelyek szerint a jelenlegi hatalmas népmozgalom ellenforradalom volna. Kétségtelen, hogy úgy, ahogy minden nagy népmegmozduláskor történni szokott, kártékony elemek az elmúlt napokat is felhasználták közönséges bűncselekmények elkövetésére. Tény az is, hogy reakciós, ellenforradalmi elemek is bekapcsolódtak és igyekeztek az eseményeket felhasználni a népi demokratikus rendszer megdöntésére. De az is vitathatatlan, hogy ezekben a megmozdulásokban elemi erővel bontakozott ki egy nagy, egész népünket átfogó és eggyé forrasztó nemzeti demokratikus mozgalom. Ez a mozgalom célul tűzte ki, hogy biztosítsa nemzeti függetlenségünket, önállóságunkat, szuverenitásunkat, kibontakoztassa társadalmi, gazdasági, politikai életünk demokratizmusát, mert csak ez lehet a szocializmus alapja hazánkban. (...)

A kormány felkarolja a nép kezdeményezésére létrejött új, demokratikus önkormányzati formákat, és arra fog törekedni, hogy azokat beiktassa az államigazgatásba. (...) A kormány megállapodott a szovjet kormánnyal, hogy a szovjet csapatok azonnal megkezdik kivonulásukat Budapestről, s az új karhatalom megalakulásával egyidejűleg elhagyják a város területét. (...) A rend helyreállítása után egységes, új államrendőrséget szervezünk, és az államvédelmi hatóságot megszüntetjük.

Október 29.


4.30

A Magyar Vöröskereszt vezetősége kéri a központban dolgozó munkatársait, hogy hétfőn reggel jelentkezzenek munkahelyükön.

A devizaigazgatóság dolgozói ma reggel feltétlenül jelentkezzenek munkahelyükön.

10.00

A kórházak nem maradhatnak tüzelő nélkül. Ezért a Fővárosi Tanács tüzelőellátó csoportjának dolgozói azonnal vonuljanak be a VIII. kerületi, Dobozi utcai tüzelőtelepre.

15.00

Ma reggel a postakézbesítők megkezdték munkájukat.

A budapesti telefonok nagy része az elmúlt napokban nem működött. A Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium főosztályán ezzel kapcsolatban a következő tájékoztatást adták: az elmúlt napokban csak a közületek és a legfontosabb állomások voltak bekapcsolva. A telefonállomások visszakapcsolását ma délelőtt 10 órakor megkezdték.

Október 30.

6.30

Az MTI értesülése szerint valamennyi budapesti híd a polgári forgalom rendelkezésére áll. A közlekedés szabad.

8.00

A MÁV Vezérigazgatója közli: ma forgalomba állítják a budapest-elővárosi vasutat.

13.02

Az elmúlt héten a világsajtó, a nemzetközi hírügynökségek és a nagy nyugati rádióállomások híranyagának mintegy 50-60 százaléka a magyarországi eseményekkel foglalkozott. Nemcsak a szokásos keretek között foglalkoztak a magyarországi felkeléssel, hanem például a BBC külön félórás helyzetmagyarázatokat iktatott műsorába Magyarországról. A DPA hírügynökség Magyarországra vonatkozó híreit - a gyakorlattól eltérően - háromszor közölte, hogy a világ minden részén jól vehetők legyenek. Az angol Reuters ügynökség több ízben előre felhívta a figyelmet arra, hogy a nap folyamán még magyarországi anyagot sugároz.

14.28

Nagy Imre:
Magyarország dolgozó népe, munkások, parasztok, értelmiségiek! (...) Az ország életének további demokratizálása érdekében az egypártrendszer megszüntetésével a kormányzást az 1945-ben újjászületett koalíciós pártok demokratikus együttműködésének alapjaira helyezzük. Ennek megfelelően a nemzeti kormányon belül szűkebb kabinetet létesítünk, amelynek tagjai: Nagy Imre, Tildy Zoltán, Kovács Béla, Erdei Ferenc, Kádár János, Losonczy Géza és a Szociáldemokrata Párt által kijelölt személyiségek. (...) A nemzeti kormány nevében bejelentem, hogy a forradalom által létrehozott demokratikus helyi önkormányzati szerveket a nemzeti kormány elismeri, rájuk támaszkodik és támogatásukat kéri. Magyar testvéreim, hazafiak! Hazánk hű polgárai! Õrizzétek meg a forradalom vívmányait, minden erővel biztosítsátok a rendet, állítsátok helyre a nyugalmat! Ne folyjon több testvérvér hazánkban! (...) Éljen a szabad, demokratikus, független Magyarország!

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×