eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az SZDSZ szinte teljesen elveszítette támogatóit

A Jobbik stabil középpárttá erősödött és a június 7-i európai parlamenti választás után is tartja a pozícióját, az SZDSZ viszont szinte teljesen elveszítette támogatóit - állapította meg a Marketing Centrum felmérése. A "biztos szavazó" pártválasztók körében a Fidesz továbbra is háromszor erősebb, mint az MSZP.

A közvélemény-kutató cég által július 10. és 21. között végzett, országszerte 4456 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével készített felmérésből kiderül: a Jobbik nagyrészt annak köszönheti a sikerét, hogy nem csak a nemzeti radikálisok támogatják.

A megkérdezett választópolgárok 47 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egyetlen politikai irányzatot sem érez "önmagához legközelebb állónak". A szociáldemokráciával 18, a konzervativizmussal 17, a liberalizmussal 12, a nemzeti radikalizmussal pedig 6 százalék azonosul.

Utóbbiak kétharmada Jobbik-támogató, de a Jobbik táborának mindössze 45 százaléka érzi a nemzeti radikalizmust önmagához közel állónak - olvasható a közleményben.

Mint írták, a Jobbik támogatóinak negyede egyik politikai-ideológiai irányzattal sem azonosul, a tizedük konzervatívnak, 15 százalékuk pedig egyenesen liberálisnak vagy szociáldemokratának vallja önmagát. Úgy látják, ez nem azt jelzi, hogy a magyar közvélemény nyitottabbá vált a radikális jobboldali eszmékre.

A Marketing Centrum megállapította: a Jobbik jelenlegi tábora a 18-29 éves korosztályban 12 százalékot, míg a 60 évnél idősebbek körében 5 százalékot tesz ki. Budapesten, illetve a közép-magyarországi régióban a megkérdezettek 12 százaléka Jobbik-támogató, a Dél-Dunántúlon viszont csak 5 százalékuk az.

A felmérés szerint a szakképzetlenek körében 5, az érettségizettek és a diplomások között viszont 12 százalék a támogatóik aránya. A Jobbik a férfiak körében 12, míg a nők körében csak 6 százalékos támogatottságot tudhat magáénak. Ez azért figyelemreméltó, mert más pártoknál nem igazán jelentősek a nemek szerint különbségek - mutattak rá a közleményben.

Kutatásaik szerint a Fidesz és az MSZP most is ugyanannyi támogatóval rendelkezik, mint az európai parlamenti választás előtt, és a "bizonytalanok" aránya is ugyanannyi, mint májusban volt. Az SZDSZ tábora tovább zsugorodott, a Lehet Más a Politika (LMP) támogatottsága pedig "mérhetővé" vált. Az MDF azonban nem tudott profitálni abból, hogy június 7-én át tudták lépni a bejutási küszöböt.

A felmérésen a jogosultak 43 százaléka ígérte biztosra választási részvételét. A "biztos szavazó" pártválasztók körében a Fidesz továbbra is háromszor erősebb, mint az MSZP (60, illetve 20 százalék), s a két nagy párton kívül csak a Jobbik várható 14 százalékos támogatottsága haladja meg az 5 százalékos küszöböt.

A Nézőpont Intézet által az MTI-hez szerdán eljuttatott felmérés szerint egy most vasárnapi választás után hárompárti parlament alakulna: a Fidesz 54, az MSZP 11, a Jobbik 7 százalékot érne el a voksoláson. A július 20. és 22. között, ezer ember megkérdezésével készült felmérés szerint a Jobbik mostani támogatóinak 27 százaléka volt korábban szocialista szavazó, 25 százalékuk pedig eleinte a Fideszt támogatta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×