Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az SZDSZ szinte teljesen elveszítette támogatóit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Jobbik stabil középpárttá erősödött és a június 7-i európai parlamenti választás után is tartja a pozícióját, az SZDSZ viszont szinte teljesen elveszítette támogatóit - állapította meg a Marketing Centrum felmérése. A \"biztos szavazó\" pártválasztók körében a Fidesz továbbra is háromszor erősebb, mint az MSZP.

A közvélemény-kutató cég által július 10. és 21. között végzett, országszerte 4456 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével készített felmérésből kiderül: a Jobbik nagyrészt annak köszönheti a sikerét, hogy nem csak a nemzeti radikálisok támogatják.

A megkérdezett választópolgárok 47 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egyetlen politikai irányzatot sem érez "önmagához legközelebb állónak". A szociáldemokráciával 18, a konzervativizmussal 17, a liberalizmussal 12, a nemzeti radikalizmussal pedig 6 százalék azonosul.

Utóbbiak kétharmada Jobbik-támogató, de a Jobbik táborának mindössze 45 százaléka érzi a nemzeti radikalizmust önmagához közel állónak - olvasható a közleményben.

Mint írták, a Jobbik támogatóinak negyede egyik politikai-ideológiai irányzattal sem azonosul, a tizedük konzervatívnak, 15 százalékuk pedig egyenesen liberálisnak vagy szociáldemokratának vallja önmagát. Úgy látják, ez nem azt jelzi, hogy a magyar közvélemény nyitottabbá vált a radikális jobboldali eszmékre.

A Marketing Centrum megállapította: a Jobbik jelenlegi tábora a 18-29 éves korosztályban 12 százalékot, míg a 60 évnél idősebbek körében 5 százalékot tesz ki. Budapesten, illetve a közép-magyarországi régióban a megkérdezettek 12 százaléka Jobbik-támogató, a Dél-Dunántúlon viszont csak 5 százalékuk az.

A felmérés szerint a szakképzetlenek körében 5, az érettségizettek és a diplomások között viszont 12 százalék a támogatóik aránya. A Jobbik a férfiak körében 12, míg a nők körében csak 6 százalékos támogatottságot tudhat magáénak. Ez azért figyelemreméltó, mert más pártoknál nem igazán jelentősek a nemek szerint különbségek - mutattak rá a közleményben.

Kutatásaik szerint a Fidesz és az MSZP most is ugyanannyi támogatóval rendelkezik, mint az európai parlamenti választás előtt, és a "bizonytalanok" aránya is ugyanannyi, mint májusban volt. Az SZDSZ tábora tovább zsugorodott, a Lehet Más a Politika (LMP) támogatottsága pedig "mérhetővé" vált. Az MDF azonban nem tudott profitálni abból, hogy június 7-én át tudták lépni a bejutási küszöböt.

A felmérésen a jogosultak 43 százaléka ígérte biztosra választási részvételét. A "biztos szavazó" pártválasztók körében a Fidesz továbbra is háromszor erősebb, mint az MSZP (60, illetve 20 százalék), s a két nagy párton kívül csak a Jobbik várható 14 százalékos támogatottsága haladja meg az 5 százalékos küszöböt.

A Nézőpont Intézet által az MTI-hez szerdán eljuttatott felmérés szerint egy most vasárnapi választás után hárompárti parlament alakulna: a Fidesz 54, az MSZP 11, a Jobbik 7 százalékot érne el a voksoláson. A július 20. és 22. között, ezer ember megkérdezésével készült felmérés szerint a Jobbik mostani támogatóinak 27 százaléka volt korábban szocialista szavazó, 25 százalékuk pedig eleinte a Fideszt támogatta.