eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bihari: A kétharmados többség alig növeli egy kormány mozgásterét

Egy kormány mozgástere nem változik jelentősen attól, hogy kétharmados többsége van a parlamentben - mondta az Alkotmánybíróság volt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Bihari Mihály arról is beszélt: alkotmányosan nem kifogásolható, hogy egy parlamenti többség a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtását választja, azt azonban csak a várható következmények alapján lehet megítélni, hogy mennyiben volt ez a döntés a jó megoldás.

Nem változik jelentősen egy kormány politikai mozgástere attól, hogy kétharmados többsége van a parlamentben - mondta az Alkotmánybíróság volt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Alkotmányt persze módosíthatja egy kétharmados többségű kabinet - tette hozzá Bihari Mihály, megjegyezve: 1994 és 1998 között az MSZP-SZDSZ koalíciós kabinetnek 72 százalékos többsége volt, éppen ezért számos engedményt tett és önkorlátozással élt.

Egyelőre nem lehet tudni, milyen felállásban alakul meg a következő kormány - hangsúlyozta az alkotmányjogász, aki szerint emiatt is korai és értelmetlen arról vitázni, vajon centralizált, a jelenleginél erősebb miniszterelnöki, úgynevezett kancellári demokrácia, vagy egy erős elnöki, tekintélyuralmi hatalom jön-e létre.

Az ilyen hatalom létrejötte bizonyosan ellenlépéseket váltana ki az emberekből - mondta Bihari Mihály, megjegyezve: a magyar társadalomnak megvan a józan, az évszázadok során kialakult értékelő ítélete.

Jó megoldás?

Sólyom László köztársasági elnök szerint jogilag nem kifogásolható, hogy a miniszterelnök maga ellen kezdeményezett konstruktív bizalmatlansági indítványt, ám ez a legkevésbé demokratikus eszköz. Bihari Mihály ebben egyetért az államfővel, politikai szempontból azonban "másképpen áll a helyzet".

A szakértő szerint nincs demokratikus és még demokratikusabb lehetőség: a kérdés az, hogy az adott eszköz alkotmányosan elfogadható-e vagy sem, illetve, hogy milyen következményeket hoz annak alkalmazása.

A politika a társadalmi gyakorlatnak az a világa, ahol nem a meghozott döntés a legfontosabb, hanem az, hogyan hat ez a társadalomra. Ilyen szempontból lehet azt mondani, hogy bár alkotmányjogilag nem kifogásolható a konstruktív bizalmatlansági indítvány kezdeményezése, de mégsem ezt az eszközt kellett volna választani - mondta az Alkotmánybíróság volt elnöke.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×